Mide bulantısıyla birlikte kusma ve ishalle ortaya çıkan, bugüne kadar 17'sinin Almanya'da ve bir kişinin de İsveç'te olmak üzere toplam 18 kişinin ölümüne yol açan E.Coli bakterisinin, antibiyotiklere karşı dirençli gözüktüğü bildirildi Almanya'daki Hamburg-Eppendorf üniversite hastanesinde görevli araştırmacılar yayımladığı yazılı açıklama, ilk analizlerin Avrupa'da salgına neden olan E.Coli bakterisinin saldırgan ve antibiyotiklere dayanıklı olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Açıklamaya göre, bakteri ile ilgili elde edilen ilk verilerin onun kökeni hakkında, nasıl geliştiği, nasıl bu kadar çabuk yayıldı ve yarattığı rahatsızlıkların neden bu kadar şiddetli olduğu konusunda bilgi vereceğini ifade ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), E.coli salgınının nedeninin daha önce görülmemiş yeni bir bakteri türü olduğunu bildirmişti. DSÖ, bakterinin ilk genetik diziliminin, bu türün, iki farklı E. coli bakterisinin değişime uğramış şekli olduğunu ortaya çıkardığını kaydetmişti. DSÖ'nün gıda güvenliği uzmanı Hilde Kruse, yeni türün daha öldürücü ve toksin üretici karakteristiklere sahip olduğunu belirtmişti. Şimdiye kadar 1500'den fazla kişiye bulaşan bakterinin Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yayılmakta olduğu tahmin ediliyor. Diğer taraftan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Şaban Esen, hastalığın sadece salataya veya belirli bir sebzeye özgü olmadığına da işaret ederek, bu hastalığın ilk kez 1980'lerde ABD'de iyi pişirilmemiş hamburgerden kaynaklandığını kaydetti.Sonraki yıllarda ise farklı gıdalardan bu hastalığın yeniden ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Esen, "Gıdanın hazırlanması aşamasından yenme aşamasına kadar gerekli tedbirler alınmazsa bu hastalık bulaşabilir. Meyve olabilir, sebze olabilir, et olabilir, süt olabilir... Hatta insandan insana el temasıyla da gerekli hijyen sağlanmamışsa bu hastalık bulaşabilir" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.