Venezuela'da neler oluyor?
Dünyanın en zengin petrol yataklarına sahip ülkesi Venezuela'da muhalefet lideri Maria Corina Machado, ellerindeki tutanaklara göre devlet başkanı seçimini yüzde 73 ile kendilerinin kazandığını iddia etti. Başkent Karakas'ın cadde ve sokakları eylem ihtimali nedeniyle sessizliğe bürünürken, alışveriş merkezleri ve mağazalar da açılmadı.
30.07.2024 21:48:00 / Güncelleme: 30.07.2024 22:08:35
NEVZAT YILDIRIM
NEVZAT YILDIRIM





Venezuela'da devlet başkanı seçiminin sonuçlarını protesto edenlerle güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti. Venezuela'da muhalefet lideri Maria Corina Machado, ellerindeki tutanaklara göre devlet başkanı seçimini yüzde 73 ile kendilerinin kazandığını iddia etti. Başkent Caracas'taki parti merkezinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Machado, Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) duyurduğu seçim sonuçlarının doğru olmadığını savundu. Machado, Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez'in seçimleri kazandığını öne sürerek, "Oyların yüzde 73.20'sini aldık ve bu sonuçlar adayımız Gonzalez'in kazandığını gösteriyor. Fark çok büyüktü ve Venezuela'nın tüm eyaletlerinde ezici fark attık" ifadesini kullandı.
Ellerindeki tutanaklara göre, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun 2 milyon 729 bin 256 oy aldığı iddiasında bulunan Machado, kendi adayları Gonzalez'in ise 6 milyon 275 bin 182 oy aldığını savundu. Öte yandan gün içinde başkent Karakas'ın cadde ve sokakları sessizliğe bürünürken, alışveriş merkezleri ve mağazalar da açılmadı. Freedy Gill isimli taksici ise seçim sonuçlarının kendilerinde "büyük" hayal kırıklığına yol açtığını ve bu sonuçları "kesinlikle" beklemediklerini aktardı. Venezuela Seçim Konseyinin duyurduğu sonuçlara göre, Nicolas Maduro, yüzde 51.20 ile devlet başkanı seçimini 3. kez kazanmıştı. Öte yandan Venezuela'da devlet başkanı seçiminin sonuçlarını protesto edenlerle güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti.
Türkiye, sonuçlardan hoşnut!
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin barış ve huzur ortamında gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyulduğunu bildirdi. Bakanlık açıklamasında "Venezuela'nın, istikrar ve refahına büyük değer veriyor, sonuçların dost Venezuela halkı için hayırlı olmasını temenni ediyoruz" ifadesi kullanıldı. Benzer bir açıklama Meksika'dan gelirken; ABD ve yandaşları seçimlere hile karıştırıldığını öne sürüyor. Venezuela hükümeti, devlet başkanı seçimine ilişkin 'hile' açıklamaları nedeniyle 7 Latin Amerika ülkesinden diplomatik personelini Venezuela'dan derhal çekmesini istedi. Bu ülkeler "Arjantin, Şili, Kosta Rika, Peru, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay" olarak sıralandı.
Vanazuela'da daha önce de Batı destekli ciddi gösteriler yapılmıştı. Pandemi öncesinde ülkede açlık baş göstermiş, milyonlarca kişi ülkeyi terketmişti.
İşte son 11 yılda yaşananlar
Ülkede 2013'teki başkanlık seçimi de oldukça tartışmalı geçmiş ve ülke çapında protestolar patlak vermişti. Bu kriz günümüzde hâlen devam etmekte. 5 Ocak 2019'da Maduro karşıtlarının çoğunlukta olduğu Venezula Ulusal Meclisi, Maduro'nun başkanlık makamını gasp ettiğini ve başkanlık makamının boş olduğunu deklare etti. Bunun ardından, 1999 Venezuela Anayasası'nın 233 maddesine dayanarak Meclis Başkanı Juan Guaido'yu geçici başkan ilan etti. Bu maddeye göre Meclis başkanı başkanın olmadığı çeşitli durumlarda geçici başkan olarak ülkeyi seçimlere götürene kadar başkanlık makamına vekâlet eden tek yetkili kişiydi. ABD, Kanada ve Brezilya Guaido'yu hızla meşru devlet başkanı olarak kabul ederken, Rusya, Çin ve Küba ise Maduro'ya destek verdi. Ancak Guaido başarılı olamadı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.