Üretim de, istihdam da tehlikede
TÜSİAD'ın da üye olduğu TÜRKONFED'in Ekonomik Beklenti Anketi’ne göre, 2018'de katılımcılarının yüzde 80’i istihdamın azalacağını, yüzde 76’sı da yatırım harcamalarının düşeceğini öngörüyor
18.02.2019 00:00:00





AHMET SAFA TERZİ/İSTANBUL
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) Türkiye genelinde nabzını tutan, bölgesel ve sektörel federasyonları ile bölgelerden gelen iş insanlarından oluşan Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyeleri'nin (G59) ekonomiye ilişkin görüşlerini almak üzere üç ayda bir gerçekleştirilen 'Ekonomik Beklenti Anketi'nin 2018 yılı dördüncü çeyrek (Ekim-Aralık dönemi) sonuçları yayınlandı. G59 üyelerinin yüzde 80'inin cevapladığı ankete göre, katılımcıların yüzde 59'u 2018'in son çeyreğinde ekonomik gidişatın kötüleştiğini ifade etti. Anketten çıkan sonuçlar şöyle:
• Üyelerin yüzde 26'sı Temmuz-Eylül dönemine göre ekonomik beklentilerinin aynı olduğunu, yüzde 15'i ise daha iyi gittiğini düşünüyor. Bu kategoride yer alan şirketler ağırlıklı olarak turizm sektöründe faaliyet gösteriyor.
• Katılımcıların yüzde 59'u 2018'de üretimlerinin Ekim-Aralık döneminde, Temmuz-Eylül dönemine göre daraldığını, yüzde 30'u aynı kaldığını ve yüzde 11'i arttığını belirtti.
• Katılımcıların yüzde 80'i 2019'da istihdamın azalacağını yani işsizliğin artacağını tahmin ediyor.
• Katılımcıların yüzde 76'sı ise 2019'un birinci çeyreğinde 2018'in dördüncü çeyreğine göre yatırım harcamalarının düşeceğini, yüzde 43'ü de faiz oranlarının aynı kalacağını öngörüyor.
• Katılımcılara göre, üretimlerini kısıtlayan faktörlerin başında yüzde 41 ile 'talep yetersizliği' geliyor. Bu problemi yüzde 31 ile 'faiz/kur seviyelerinin oynaklığı', yüzde 30 ile kredi teminatları, likidite sıkışıklığı ve ödemelerin gecikmesi gibi sorunları kapsayan 'mali imkânsızlıklar' takip ediyor.
• Çalışma kapsamında katılımcılara daha uzun bir bakış açısıyla sorulan rekabet soruları, diğer soruların aksine yapısal faktörleri ortaya çıkarmaya çalışıyor.
• Katılımcılara göre rekabeti kısıtlayan başlıca sorun ödeme gecikmeleri. İkinci sırada 'sanayinin toplam üretimdeki ağırlığı', üçüncü sırada ise 'dış ticaret hacmi' yer alıyor.
Piyasada nakit para yok
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, KOBİ'lerin kısa ve orta vadede en önemli sorun olarak nakit sıkıntısını dile getirdiğini ifade etti. Turan, nakit akışı ve ödeme sorunlarının çözülmesi için KOBİ'lerin odağa alındığı politikalar geliştirilmesi gerekliliğini dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.