Türkiye tavuk ve yumurtada liderlikten uzak
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir, Türk kanatlı sektörünün dünyada beyaz et ve yumurta ihracatında 10. sırada yer aldığına işaret ederek, “Sektör dünyada 39 milyar dolarlık bir pazara sahip ve Türkiye bunun 1 milyar dola
16.06.2013 00:00:00
YENİ MESAJ / İSTANBUL Tavukçuluk sektörünün ihtisas fuarlarının başında yer alan Tavukçuluk ve Teknolojileri Uluslararası Fuarı VIV, bu yıl Türkiye'de altıncı kez düzenlendi. 13-15 Haziran arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarda, sektörün dünyada önde gelen 36 ithalatçı firmasını ağırlayan Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu, yaptığı sunumlarda Türkiye'nin beyaz et ve yumurta ihracatındaki yükselişini ve sektörde Türkiye'nin diğer ülkelere göre ayrıcalıklarını değerlendirdi. Başta Türkiye olmak üzere Orta Doğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri'ndeki beyaz et sektörünün pusula fuarı niteliğindeki Hollanda - Utrecht merkezli Tavukçuluk ve Teknolojileri Uluslararası Fuarı VIV; Meksika'dan Çin'e, Tayland'dan Rusya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada beyaz et ve kanatlı hayvan sektörünün lider isimlerini yıllardan beri tek bir çatı altında topluyor. Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir, fuarda yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de Avrupa standartlarının üzerinde bir üretim yapıldığını belirterek, "Türkiye'nin diğer ülkelere göre sektördeki ayrıcalığı, çok yeni ve gelişmiş teknolojiyle üretim yapan tesisleri sahip olmasıdır. Türk kanatlı sektörü dünyada beyaz et ve yumurta ihracatında 10. sırada yer almaktadır. Sektör dünyada 39 milyar dolarlık bir pazara sahip ve Türkiye bunun 1 milyar dolarlık kısmını karşılamaktadır. Önümüzdeki yıl ise hedefimiz 2 milyar dolardır" dedi. Türkiye'deki kanatlı eti üretiminin yüzde 95 entegrasyona sahip firmalarca gerçekleştirildiğini belirten Grup Başkan Yardımcısı A. Teoman İnal ise "Ülkemizde entegre firmaların sahip olduğu tesislerin birçoğu diğer ülkelere göre daha yeni ve daha ileri teknolojinin kullanıldığı tesislerdir" dedi. Türkiye, AB'den ileri Yum-Bir Başkanı Derya Pala da tavukçuluğun neden cazip olduğuna değinirken, şunları söyledi: "Tavukçuluk düzenli olarak bilimsel çalışmaların yapıldığı bir sektör, beyaz et ve yumurta ile ülkenin protein ihtiyacını karşılaması açısından çok önemli, ayrıca kırsal kalkınmaya da yarar sağlıyor. AB standartları dahilinde ülkemizde antibiyotik kullanılmıyor, hayvan refahı öne çıkıyor ve Türkiye Avrupa Birliği'nden (AB) önce zenginleştirilmiş kafes uygulamasına geçiyor. Sektörde sağlıklı koşullarda üretim çok önemli. Biz de kendimizi bu anlamda hızla yeniliyoruz.". Dünyada 63.5 milyon ton yumurta üretimi yapıldığını belirten Pala, "Yumurta üretimi artık Avrupa'dan Asya'ya kayıyor. İlk sırada Çin, ikinci sırada ABD yer alırken Türkiye dünya yumurta üretiminde 10. sırada. Yani dünya yumurta ihtiyacının yüzde 1.16'sını Türkiye karşılıyor. 2012'de 350 milyon dolar olan ihracatımızı ise önümüzdeki yıl 500 milyon dolara çıkaracağız" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.