Tutak: Tarihin ve doğanın iç içe geçtiği ilçe
Ağrı'nın güneybatısında yer alan Tutak ilçesi, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve yöresel zenginlikleriyle dikkat çekiyor
25.04.2025 00:41:00
Abdülkadir Gündoğdu
Abdülkadir Gündoğdu





Ağrı'nın güneybatısında yer alan Tutak ilçesi, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve yöresel zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Doğu Anadolu'nun kendine özgü atmosferini yansıtan ilçe, ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor.
Tutak'ın tarihi, M.Ö. 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Bölge, Hurri-Mitanni Krallığı ve Urartular gibi eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
İlçe, tarih boyunca çeşitli devletlerin, din ve mezheplerin etkisinde kalmıştır. Atabindi, Bulutpınar, Dayıpınar, Erdal, İsaabt, Ocakbaşı ve Soğukpınar köylerindeki mezar taşları, kale kalıntıları ve kilise yıkıntıları, bu farklı dönemlerin izlerini taşımaktadır.
Tutak, 1919 yılında ilçe statüsü kazanmış ve 1927 yılında Ağrı'ya bağlanmıştır. İlçenin eski adı kaynaklarda Entap olarak geçmektedir. Birinci dünya savaşı sırasında Rus işgaline uğrayan ilçe 1918 de işgalden kurtarılmıştır.
Coğrafi Konum ve İklim
Tutak, Ağrı-Van yolu üzerinde, Murat Nehri'nin batı kıyısında kurulmuştur. İlçe, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir.
Tutak'ta karasal iklim hakimdir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. İlçe topraklarının büyük bölümünü Tutak ovası kaplar.
Doğal Güzellikler ve Yaşam
Murat Nehri, ilçenin en önemli su kaynağıdır. İlçenin doğal bitki örtüsü, genellikle otlaklardan oluşur. İlçenin kuzeyi Kılıçgedik ve Rutan dağları ile çevrilidir. İlçede orman bulunmamaktadır.
Yöresel Mutfak ve Ürünler
Tutak'ın yöresel mutfağı, Doğu Anadolu'nun zengin lezzetlerini yansıtır. Et yemekleri, yöresel peynirler ve tandır ekmeği, ilçenin meşhur lezzetleri arasındadır. Yörede üretilen bal ve süt ürünleri de oldukça kalitelidir.
Tutak'ın ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçede buğday, arpa, nohut, mercimek ve çavdar gibi ürünler yetiştirilir.
Büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılır. Özellikle Morkaraman koyunu yetiştiriciliği önemlidir. İlçe ekonomisi ve ticaret yönünden fazla gelişmemiştir. Köylerde halı, kilim, keçe gibi el sanatları ürünleri üretilir.
Kültürel Zenginlikler
İlçede, farklı kültürlerin izlerini taşıyan zengin bir halk kültürü bulunur. İlçede Urartulara ait kalıntılara rastlanmaktadır.
Tutak, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve yöresel zenginlikleriyle keşfedilmeyi bekleyen bir ilçedir.
Tutak'ın tarihi, M.Ö. 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Bölge, Hurri-Mitanni Krallığı ve Urartular gibi eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
İlçe, tarih boyunca çeşitli devletlerin, din ve mezheplerin etkisinde kalmıştır. Atabindi, Bulutpınar, Dayıpınar, Erdal, İsaabt, Ocakbaşı ve Soğukpınar köylerindeki mezar taşları, kale kalıntıları ve kilise yıkıntıları, bu farklı dönemlerin izlerini taşımaktadır.
Tutak, 1919 yılında ilçe statüsü kazanmış ve 1927 yılında Ağrı'ya bağlanmıştır. İlçenin eski adı kaynaklarda Entap olarak geçmektedir. Birinci dünya savaşı sırasında Rus işgaline uğrayan ilçe 1918 de işgalden kurtarılmıştır.
Coğrafi Konum ve İklim
Tutak, Ağrı-Van yolu üzerinde, Murat Nehri'nin batı kıyısında kurulmuştur. İlçe, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir.
Tutak'ta karasal iklim hakimdir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. İlçe topraklarının büyük bölümünü Tutak ovası kaplar.
Doğal Güzellikler ve Yaşam
Murat Nehri, ilçenin en önemli su kaynağıdır. İlçenin doğal bitki örtüsü, genellikle otlaklardan oluşur. İlçenin kuzeyi Kılıçgedik ve Rutan dağları ile çevrilidir. İlçede orman bulunmamaktadır.
Yöresel Mutfak ve Ürünler
Tutak'ın yöresel mutfağı, Doğu Anadolu'nun zengin lezzetlerini yansıtır. Et yemekleri, yöresel peynirler ve tandır ekmeği, ilçenin meşhur lezzetleri arasındadır. Yörede üretilen bal ve süt ürünleri de oldukça kalitelidir.
Geçim Kaynakları ve Tarımsal Zenginlikler
Tutak'ın ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçede buğday, arpa, nohut, mercimek ve çavdar gibi ürünler yetiştirilir.
Büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılır. Özellikle Morkaraman koyunu yetiştiriciliği önemlidir. İlçe ekonomisi ve ticaret yönünden fazla gelişmemiştir. Köylerde halı, kilim, keçe gibi el sanatları ürünleri üretilir.
Kültürel Zenginlikler
İlçede, farklı kültürlerin izlerini taşıyan zengin bir halk kültürü bulunur. İlçede Urartulara ait kalıntılara rastlanmaktadır.
Tutak, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve yöresel zenginlikleriyle keşfedilmeyi bekleyen bir ilçedir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.