Türkiye et tüketiminde geride
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Genel Başkanı Ahmet Hacıince, İstanbul'da yaptığı konuşmada, Türkiye'de kırmızı ete karşı bilinçsizce bir saldırı olduğunu dile getirerek, "Kırmızı et sürekli günah keçisi ilan ediliyor. Tüketim azalıyor ve bu durum üretimi de olumsuz etkiliyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki et tüketimi, Türkiye'nin yaklaşık 3 katıdır" dedi
11.09.2019 00:00:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Genel Başkanı Ahmet Hacıince, dünyanın gelişmiş ülkelerindeki et tüketiminin Türkiye'nin yaklaşık 3 katı olduğunu söyledi. Hacıince, İstanbul Ticaret Borsası'nın Eminönü'ndeki merkez binasında düzenlenen hayvancılık ve kırmızı et ticaretine ilişkin istişare toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın ihmal edildiğini dile getirerek, "Türkiye'de bundan 60 yıl önce koyun eti kullanımı yüzde 40-45 seviyelerinde iken bugün itibarıyla yüzde 15'lere düşmüş durumda.
Dünyada sığır hayvancılığı endüstriyeldir ve bir yatırım sonrası gerçekleşir. Koyun eti ise iş gücüne bağlı olarak üretimdeki payını alır. Ülkemizde mevcut meraların kullanılmaması, koyun etine ilginin azalmasıyla karşımıza yüksek maliyetli et ortaya çıkmıştır. ifadelerini kullandı.
Hacıince, Türkiye'de bilim çevreleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarında kırmızı ete karşı olumsuz ifadeler kullanıldığını aktararak, şunları kaydetti: "Türkiye'de kırmızı ete karşı bilinçsizce bir saldırı var. Türkiye'de 3 kişiden biri sigara içmektedir.
Ortalama sigara tüketimi ise günde bir pakettir. Bir paket sigara bugün 17-18 lira. Etin kilosu ise 40-45 lira civarındadır. Bir paket sigara parasına yarım kilo et alınabilmektedir. Fakat kırmızı et sürekli günah keçisi ilan ediliyor. Tüketim azalıyor ve bu durum üretimi de olumsuz etkiliyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki et tüketimi, Türkiye'nin yaklaşık 3 katıdır. Dünya Sağlık Örgütü, bir kişinin yılda 36 kilo et tüketmesi gerektiğini söylüyor. Biz resmi rakamlara göre, tüketimde yıllık 13-14 kilo seviyelerindeyiz."
Tarım politikaları istikrarsız
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ise Türkiye'nin istikrarlı bir tarım ve hayvancılık politikasının bulunmadığını söyledi. Sağlıklı et üretiminin veteriner hekimler ile mümkün olduğunu belirten Arslan, üreticilerin, toplumdaki kırmızı et algısını pozitif yönde etkilemek için meslek kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da, gıdanın, en az savunma sanayi kadar önemli ve hayati olduğunu vurgulayarak, "Hükümetimizin gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında yaptığı her çalışmaya Borsa olarak destek vermeye çalışıyoruz" dedi. Kopuz, "Sonuçta, tarım üretimimiz istediğimiz gibi gelişmedi. Artan nüfusumuzu beslemekte zorlanmaya başladık.
Bu gidişi değiştirmek, tarımda önemli bir dönüşüme imza atmak için Tarım ve Orman Şurası'nın bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de kırmızı et sektörü özelinde bir hazırlık toplantısı yapmak istedik" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.