Türk dizileri Afrika'da da tutuluyor
DEİK Türkiye Ruanda İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu, "Son yıllarda Türk dizilerinin Afrika’ya girmesiyle, büyükelçiliklerin, ticaret müşavirliklerinin açılması ve 42 ülkede ikili ilişkiler için yoğun çalışmalar yapılması ile Afrika’da Türkiye’ye sıcaklık ve merak duyulmaya başlandı" dedi.
22.10.2020 17:25:00





AHMET SAFA TERZİ / DETAY HABER
DEİK Türkiye Ruanda İş Konseyi Başkanı ve DEİK Türkiye Mozambik İş Konseyi Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu, KAGİDER'in düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada Afrika'nın büyük fırsatlar sunduğuna değindi. Barutoğlu, şunları söyledi: "Büyük fırsatlar büyük ihtiyaçlardan doğar. Dolayısıyla Afrika, dünyanın diğer ülkeleri ve kıtaları açısından bakıldığında büyük ihtiyaçların ve aynı zamanda büyük fırsatların olduğu bir yer. Covid-19 ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Afrika pazarında da ekonomik daralma olmakla birlikte gıda, sağlık ve lojistik sektörlerinin önemi öne çıkıyor. Türkiye ile Afrika arasındaki ticaretin hacmi 26 milyar dolar civarında. Bu ticaretin yüzde 60 kadarı Kuzey Afrika ülkeleriyle, yüzde 35 kadarı Sahra altı ülkeleriyle yapılıyor. Son yıllarda Türk dizilerinin Afrika'ya girmesiyle, büyükelçiliklerin, ticaret müşavirliklerinin açılması ve 42 ülkede ikili ilişkiler için yoğun çalışmalar yapılması ile Afrika'da Türkiye'ye sıcaklık ve merak duyulmaya başlandı. O yüzden Türkiye'nin Afrika'nın geneliyle özellikle Sahra altı ülkeleriyle büyük bir muhabbeti olduğunu belirtmeliyim. Anaerkil kültürün hakim olduğu, bu sebeple 'Mother Africa - Ana Afrika' denilen bir kıta. Dolayısıyla kadın girişimcilerin iş yapmaları için önemli bölgelerden biri."
Güven ilişkisi şart
DEİK Afrika Koordinatör Başkan Yardımcısı ve DEİK Türkiye Togo İş Konseyi Başkanı Berna Akyıldız ise konuşmasında Türkiye'nin Afrika pazarındaki yerinden bahsetti: "Afrika'nın nüfusu dünyanın 1/6'sı kadar. Üstelik çok genç bir nüfusa sahip... Pandeminin etkisiyle dünya ekonomisinin daraldığı bir zamanda yeni fırsatlara açık, müthiş bir pazar. Ürettiğimiz her şeyi satabileceğimiz, her türlü sektörün iş yapabileceği bir kıta. Güven köprülerini kurarsanız iş yapmak giderek kolaylaşıyor. Afrikalılar Türk ürünlerini çok beğeniyorlar. Çünkü ürünlerimiz Avrupa'dan çok uygun fiyatlı, Çin'den daha kaliteli. Türk dizilerinin de etkisiyle Türklere duyulan bir sevgi var. Afrikalılar Türklerle iş yapmayı çok istiyorlar. Bütün dünyanın gözü Afrika'da ama Afrika'nın gönlü bizde... Üzücü olan ise Afrika'nın 1 trilyon dolarlık ticaret hacminden aldığımız yaklaşık 25 milyar dolarlık pay ile Afrika pastasının yalnızca yüzde 2.5'unu alıyoruz. Dolayısıyla o pastada yüzde 97.5 kadar, el değmemiş ve hâlen alabileceğimiz bir pay var."
Yüz yüze temas önemli
Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Yonca Özçeri, Fildişi Sahili'nin dünyanın en büyük kakao üreticisi olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Ayrıca tatlı patates, kaju fıstığı, Brezilya cevizi gibi ürünler üretilerek ihraç ediliyor. Petrol, doğal gaz ve kıymetli maden üretimi var. Buraya gelmek isteyecek Türk iş insanları için zaman yönetimi alıştığımız rutinlerle örtüşmeyebilir. Yüz yüze temas, birlikte zaman geçirmek, güven ilişkisi kurmak önemli. Türk malları Fildişi pazarında Avrupa pazarından daha uygun fiyatlı ürünler olarak biliniyor. Fildişi'nde benim önerim işlerin küçük adımlarla başlatılıp yavaş yavaş ilerletilmesinden yana. Çalışma pratiklerine aşina olundukça kârlı işler yürütülebilir. Bu bölge medikal ürünler, sağlık turizmi, kozmetik, ev tekstili, hazır giyim, ev ve mutfak eşyası, yatırım, su ve elektrik dağıtım teknolojileri, lojistik, tarım gibi sektörlerde iş yapan girişimciler için fırsatlar barındırıyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.