Trabzon hurması yerken dikkat
Trabzon Hurması'nın mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden ötürü sağlık problemlerine yol açtığı belirtildi
Trabzon'da bir özel hastanede görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sezgin Mumcu, Trabzon hurmasının mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden (bezeor) ötürü sağlık problemlerine yol açtığını söyledi.
Bezoarların sıklıkla gelişmesine yol açan gıdalar arasında Trabzon hurması gibi selülozdan zengin etli meyveler ve sebzelerin olduğunu dile getiren Mumcu, "Bezoarlar, gastrointestinal kanalda birikmiş, sindirilmemiş veya kısmen sindirilmiş gıda artığı veya yabancı materyallerden oluşan kütle oluşturmuş yapılardır ve tedavi edilmediği takdirde büyük sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilmektedir" dedi.
Sindirilmeyen lifli gıdaların 'bezoar' oluşumuna yol açabileceğine dikkat çeken Mumcu, "Trabzon hurması, karayemiş, nar çekirdeği, sindirilemeyen lifli gıdalar tüketenlerde ve saç, tırnak ve tüy yeme alışkanlığı olanlarda bezoar oluşumu ortaya çıkabilir.
Geçirilmiş mide ameliyatları, ülserler, mide, pankreas ve 12 parmak bağırsağı kanserleri, tiroit bezinin yavaş çalışması gibi hastalıklar, eksik diş varlığı ve yetersiz çiğneme alışkanlıkları bezoar oluşumunu kolaylaştırmaktadır" diye konuştu. Sıklıkla bu hastalarda erken doyma ve midede ağrı şikâyetlerinin görüldüğünü kaydeden Mumcu, "Bulantı ve kusma, hazımsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve kötü ağız kokusu görülebilir.
Bazı hastalarda mide ve bağırsak tıkanıklığı olabilir. Hastaların bir kısmında bezoara bağlı ülser ve mide delinmeleri görülebilir. Bu nedenle besinler iyi çiğnenerek yenmeli, mide rahatsızlıkları bulunan kişiler mutlaka tetkik edilmeli ve tedavi edilmelidir. Saç, tırnak ve tüy yeme alışkanlığı olanların bu alışkanlıklarını terk etmeleri gereklidir" dedi.
Mumcu, son 1 ayda Trabzon hurmasına bağlı bağırsak tıkanıklığı nedeniyle 2 hastanın ameliyatını gerçekleştirdiklerini belirtti.
İHA