Trabzon ekmeği yasaya ilham verdi
Ekmek üretiminde hayata geçirilecek olan AB standatlarına Trabzon Ekmeği ilham kaynağı oldu. 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek olan uygulama ile ekmeğin gramajı ve tuz oranı düşerken, kepek oranı ise artacak
24.06.2012 00:00:00
Kendine has üretim şekli ve lezzetiyle Türkiye'de marka haline gelen Trabzon Ekmeği, hem içeriği hem de üretim şekli ile 1 Temmuz'da uygulanmaya başlayacak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin planlanmasında örnek oldu. Yemek denilince akla ilk gelen yiyeceklerden biri olan ‘Ekmek' artık daha hijyenik şartlarla tüketiciye ulaşacak. 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek olan uygulama ile ekmeğin gramajı ve tuz oranı düşerken, kepek oranı ise artacak. Uygulama ile ekmek üretimi yapan personele yönelik hijyen eğitiminin zorunlu hale getirilmesinin ardından, hijyen eğitimini uygulayan eğitim görmemiş kimse kalmayacak.
Piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak.
Ürünlerin ekmek kasaları ve ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi gerekiyor.
Ekmeğin taşınmasında kullanılan aracın tavan, zemin ve duvarları su geçirmezken, mikroorganizmaların yerleşmesine imkan vermeyen pürüzsüz malzemeden yapılacak.
Ürünler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenerek palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacak.
Satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satış yapılacak.
Ekmek uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek.
Ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve eldiven kullanması mecburi.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda.
Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek. İHA
Piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak.
Ürünlerin ekmek kasaları ve ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi gerekiyor.
Ekmeğin taşınmasında kullanılan aracın tavan, zemin ve duvarları su geçirmezken, mikroorganizmaların yerleşmesine imkan vermeyen pürüzsüz malzemeden yapılacak.
Ürünler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenerek palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacak.
Satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satış yapılacak.
Ekmek uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek.
Ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve eldiven kullanması mecburi.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda.
Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek. İHA