Kırmızı ete oranla daha sağlıklı olduğu herkesçe bilinen, bu nedenle diyet mönülerinin vazgeçilmezi olan tavuklar, "Kuş gribi" nedeniyle yaşanan kriz atlatılıncaya kadar rejime alındı. Yılbaşından itibaren başlayan "kuş gribi" vakaları nedeniyle talebin yok denecek kadar azaldığı kanatlı etinin elde kalmaması için firmalar çeşitli çözümler üretiliyor. Hastalık görülen yörelerde kanatlılar itlaf edilirken, halkın bu olaydan psikolojik olarak etkilenmesi nedeniyle hastalık görülmeyen yerlerde de et satışı düşünce, işletmeciler, normalde 45 günde kesim ağırlığına ulaşan tavuk ve horozların büyümesini geciktirmek için günlük verdikleri yem miktarını azalttı. Şahin Tavukçuluk Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi Üretim MüdürüVeteriner Hekim Rüstem Çetin, kuluçkadan çıkan bir civcivin 40-45 günde kesim ağırlığına ulaştığını, kriz nedeniyle bu süreyi biraz daha uzatmak için daha önce tavuk başına 180-195 gram olan yem miktarını 120 grama kadar düşürdüklerini söyledi. Devlet ilgi göstermiyorKanatlıları diyete almaktan başka çarelerinin kalmadığını vurgulayan Çetin, "Devletin yumurtacı tavukçular için göle bir bardaksu döker gibi destek verdiğini, etlik piliç üreticilerinin ise hiç dikkate alınmadığını" savunarak, şunları söyledi: "Yumurtacı tavuk yetiştiren entegre tesislerde yumurtlama randımanı düşen tavukları devlet, 1 YTL ile 1,10 YTL arasında ücret ödeyerek satın alıyor. Oysa, etlik piliççiler için hiç kimse çözüm üretmiyor. Sektördeki krize aslında kuş gribi hastalığı değil abartılıdemeçler neden oldu."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.