Sütün fazla tüketilmesi faydalı mı?
İsveçli bilim adamları, kalsiyum deposu olan sütün çok fazla tüketiminin, sanılanın aksine kemiklerdeki çatlama veya kırılma riskini azaltmayabileceğini belirtti
08.11.2014 00:00:00
BBC'nin haberine göre, bilim adamları, aşırı süt tüketimi ile kemiklerdeki kırılma ve çatlama arasındaki bağlantıyı tespit etmek için, 1987?1990'da 61 bin 400 kadına, 1997'de ise 45 bin 300 erkeğe ne kadar sıklıkla süt, yoğur, peynir tükettiğini sordu. İlk bulguların ardından deneklerin sağlık durumlarını uzun yıllar takibe alan bilim adamları, günde 3 bardaktan fazla süt tüketen kadınların kemiklerindeki çatlama veya kırılma ihtimali riskinin, daha az içenlere göre fazla olduğunu ortaya çıkardı. Denek erkekleri de ilk testten sonraki 11 yıl süreyle izleyen araştırmacılar, sonuçların kadınlarınkine yakın olduğunu tespit etti.Bilim adamları, aşırı miktarda süt tüketenlerin kalça kemiklerindeki çatlama riskinin, daha az içenlere göre yüzde 50 fazla olduğunu belirtiyor.Araştırmayı yapan bilim adamları, çalışmalarıyla sadece bir tüketim alışkanlığına yönelik eğilimi ortaya çıkarmayı amaçladıklarını, aşırı süt tüketiminin kemiklerde çatlama veya kırılmalara yol açacağına kanıt olarak yorumlanmaması gerektiğini kaydetti. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.