logo
12 NİSAN 2025

Süt ile kavrulanı daha lezzetli

Nevşehir'de yaklaşık 200 bin dekara ekimi yapılan ve bu yıl yüksek rekolte beklenen coğrafi işaret tescilli çerezlik kabak çekirdeğinde hasat dönemi başladı

09.10.2022 18:16:00
Süt ile kavrulanı daha lezzetli
Süt ile kavrulanı daha lezzetli
Nevşehir'de yaklaşık 200 bin dekara ekimi yapılan ve bu yıl yüksek rekolte beklenen coğrafi işaret tescilli çerezlik kabak çekirdeğinde hasat dönemi başladı.

Kozmetikten kuruyemişe kadar pek çok alanda kullanılan ve ekonomik değer olarak da oldukça değerli olan çerezlik kabak çekirdeğinde bu yıl itibariyle rekolte de bir artış yaşanıldığı ifade edildi. Nevşehir'de çok çeşitli kullanım özelliğine sahip olan çerezlik kabak çekirdeğinin hasadına başlanıldı. Bozkırın adeta sarı renge boyanmış gibi göründüğü hasat döneminde tarlalarda görsel şölen de oluştu.

Türkiye'nin en önemli kuru yemişlik kabak çekirdeği üretim merkezlerinden Nevşehir'de, hasadı yapılan kabak çekirdeği fırınlarda kavrulmaya başlandı. Patatesi ve üzümü kadar sütle kavrulmuş meşhur kabak çekirdeğiyle de ün salan Türkiye'nin en meşhur kabak çekirdeğinin vatanı Nevşehir'de, vatandaşlar taş fırınlara akın ediyor. Her sene Eylül ve Ekim aylarına gelindiğinde Nevşehir genelinde kabak çekirdeği kavrulma sezonu da başlıyor.

Kış aylarının özellikle vazgeçilmez eğlencesi 'sütle kavrulmuş meşhur Nevşehir kabak çekirdeğinin kavrulma işlemleri için vatandaşlar taş fırınlara akın ediyorlar. Türkiye'nin coğrafi işaretli çerezlik kabak çekirdeği üretiminde en önemli merkezlerinden Nevşehir'de, tarladan toplanıp kesilen kabaklardan elle ayıklandıktan sonra kurutulan çekirdekler, tüketiciye ulaştırılmak üzere özel taş fırınlarda kavruluyor.

Çiftçi Mustafa Gümüşsuyu, en lezzetli kabak çekirdeğinin elle ayıklananlar olduğunu belirterek, "Kabak çekirdeği kendi içindeki sıvısıyla özdeşleştiği için kavurması, rengi ve tadı daha güzel olur. Makine çekirdeğinin lezzeti ile bu çekirdeğin lezzeti arasında fark vardır. Ayıklama işlemi bittikten sonra fırına kavrulmaya gidecek' dedi.

'Süt ile kavruluyor'



Meşhur Nevşehir kabak çekirdeğinin lezzetindeki en önemli sırrı süt ve tuz ile kavrulmasından geliyor. Fırınlarda odun ateşinin 120-150 dereceye ulaşan sıcaklığında saç tavada kavrulan kabak çekirdekleri fırında yaklaşık 45 dakika ile bir saat arasında kalıyor. Kabak çekirdeği kavuran fırıncı Yusuf Canıtez de açıklamasında; 'Kapadokya bölgesinin coğrafi tescilli kabak çekirdeği burada taş fırında kavruluyor. Şu anda iki çeşit kabak çekirdeği kavuruyoruz.

Birincisi sütle kavrulmuş olanımız var. Birde kendi öz suyuyla kavrulan kabak çekirdeğimiz var. Kendi öz suyuyla kavrulan kabak çekirdeği sadece hasat döneminde doğal haliyle kavruluyor. Sütlü olan ise kuru kabak çekirdeklerini sütle ıslatıp kavuruyoruz. Süz kullanılması da farklı bir lezzet katıyor. Bu nedenle süt kullanıyoruz' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Trump, Çin’e vergiyi yüzde 84'e ardından da yüzde 125'e yükseltmişti
Çin ‘gördüm’ dedi ve ABD mallarına uygulanan vergileri yüzde 125'e çıkardı
Galatasaray'dan kritik galibiyet
Samsun deplasmanında 3 puan
Erdoğan Şara ile görüştü
Antalya'da biraraya geldiler
Samsun-Ankara karayolu yoğun kar yağışıyla birlikte felaketi yaşadı
Toplam 21 araç birbirine girdi, 4 kişi yaralandı
Bahçeli'den Erdoğan'a destek
'Görüşme takdire şayandır'
'Türkiye olmadan Avrupa güvenliği düşünülemez'
Antalya Diplomasi Forumunda konuştu
'Baskı ortamı bilinçli'
'Yarın bir şey yapmak için bugün...'
Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası hakkında bilgi verdi
"Günlük 9,5 milyon metreküpe ulaşacak"
Yangın faciaları devam ediyor... Bu sefer ki adres Sakarya
1'i kız, 1'i erkek iki çocuk hayatını kaybetti
Hakim karşısına çıktı
16 Haziran tarihine ertelendi
İspanya'nın Çin hamlesi ABD'yi gerdi
Sanchez Pekin'de Çin lideriyle görüştü
Çin, hava, deniz ve uzayda ABD'yi geride bıraktı
ABD'li general itiraf etti
Ürünler toplatıldı, Şenpiliç özür diledi
Şenpiliç ürününde ölümcül bakteri
Panama ABD üslerine 'hayır' dedi
Pentagon Şefi Hegseth teklif etmişti
Rümeysa'nın başörtüsüne çirkin saldırı
Başörtüsü zorla çıkarılmış...
Trump, Çin’e vergiyi yüzde 84'e ardından da yüzde 125'e yükseltmişti
Çin ‘gördüm’ dedi ve ABD mallarına uygulanan vergileri yüzde 125'e çıkardı
Galatasaray'dan kritik galibiyet
Samsun deplasmanında 3 puan
Erdoğan Şara ile görüştü
Antalya'da biraraya geldiler
Samsun-Ankara karayolu yoğun kar yağışıyla birlikte felaketi yaşadı
Toplam 21 araç birbirine girdi, 4 kişi yaralandı
Bahçeli'den Erdoğan'a destek
'Görüşme takdire şayandır'
'Türkiye olmadan Avrupa güvenliği düşünülemez'
Antalya Diplomasi Forumunda konuştu
'Baskı ortamı bilinçli'
'Yarın bir şey yapmak için bugün...'
Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası hakkında bilgi verdi
"Günlük 9,5 milyon metreküpe ulaşacak"
Yangın faciaları devam ediyor... Bu sefer ki adres Sakarya
1'i kız, 1'i erkek iki çocuk hayatını kaybetti
Hakim karşısına çıktı
16 Haziran tarihine ertelendi
İspanya'nın Çin hamlesi ABD'yi gerdi
Sanchez Pekin'de Çin lideriyle görüştü
Çin, hava, deniz ve uzayda ABD'yi geride bıraktı
ABD'li general itiraf etti
Ürünler toplatıldı, Şenpiliç özür diledi
Şenpiliç ürününde ölümcül bakteri
Panama ABD üslerine 'hayır' dedi
Pentagon Şefi Hegseth teklif etmişti
Rümeysa'nın başörtüsüne çirkin saldırı
Başörtüsü zorla çıkarılmış...
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.