Türkiye su kaynaklarını doğru kullanmadığı takdirde 10-15 yıl sonra büyük bir su kıtlığı yaşayabilir. Uzmanlar özellikle sulama yöntemlerinin değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
WWF Türkiye (Doğal Hayatı Korumu Vakfı) Su Kaynakları Program Müdürü Murat Çevik, Türkiye'deki kullanılabilir su miktarının yaklaşık yüzde 70-75'inin tarımsal alanda tüketildiğini söyledi. Çevik, Türkiye'nin başlıca su kaynaklarını göller, akarsular, baraj gölleri ve deltaların oluşturduğunu belirtti. Türkiye'deki yeraltı ve yerüstü sularının bilinçsizce kullanıldığını ifade eden Çevik, tarımsal kullanımda özellikle 'vahşi' veya 'salma' sulama denilen yöntemlerden kaynaklanan sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Tarımsal sulamanın büyük çoğunluğu bu yöntemle yapıldığı için denetimin de mümkün olmadığını anlatan Çevik, Türkiye'deki kullanılabilir su miktarının yaklaşık yüzde 70-75'inin tarımsal alanda tüketildiğini vurguladı. Kapsamlı çalışma şartKullanılabilir suyun geri kalan kısmının sanayi ve kentsel alanlarda tüketildiğini vurgulayan Çevik, ülkenin su kaynakları durumunu 'kullanım' ve 'koruyarak geleceğe aktarma' olarak üzere iki boyutuyla ele almanın mümkün olduğunu ifade etti. Suyun kullanım boyutuna bakıldığında, Türkiye'de kullanılabilir suların aşırı tüketildiğinin görüldüğünü belirten Çevik, şunları kaydetti: "Örneğin çiftçilerin 'vahşi sulama' yöntemi yerine 'damla sulama' yöntemini kullanması, yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlıyor. Tasarruf edilen sular, sulak alanlarımızda veya yeraltında kalıyor." 10-15 yıl sonra su kıtlığı tehlikesiÇevik, su kaynaklarının akılcı kullanılmadığına ifade ederek, Türkiye'nin önlem alınmadığı takdirde su konusunda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini dile getirdi. Çevik, "10-15 yıl sonra büyük bir su kıtlığı yaşanması söz konusu. Türkiye'de su kıtlığını hissedecek öncelikli bölgelerin başında ise Konya Kapalı Havzası bulunuyor. Bölge için çok aydınlık bir gelecek yok" dedi. İklim değişikliği ve kuraklık faktörü dışında, suyun akılcı kullanılmamasının ileride yaşanacak su sorununu daha da yakın tarihlere çektiğini vurgulayan Çevik, su kullanımında tasarrufa gidilmesinin önemine işaret etti.
WWF Türkiye (Doğal Hayatı Korumu Vakfı) Su Kaynakları Program Müdürü Murat Çevik, Türkiye'deki kullanılabilir su miktarının yaklaşık yüzde 70-75'inin tarımsal alanda tüketildiğini söyledi. Çevik, Türkiye'nin başlıca su kaynaklarını göller, akarsular, baraj gölleri ve deltaların oluşturduğunu belirtti. Türkiye'deki yeraltı ve yerüstü sularının bilinçsizce kullanıldığını ifade eden Çevik, tarımsal kullanımda özellikle 'vahşi' veya 'salma' sulama denilen yöntemlerden kaynaklanan sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Tarımsal sulamanın büyük çoğunluğu bu yöntemle yapıldığı için denetimin de mümkün olmadığını anlatan Çevik, Türkiye'deki kullanılabilir su miktarının yaklaşık yüzde 70-75'inin tarımsal alanda tüketildiğini vurguladı. Kapsamlı çalışma şartKullanılabilir suyun geri kalan kısmının sanayi ve kentsel alanlarda tüketildiğini vurgulayan Çevik, ülkenin su kaynakları durumunu 'kullanım' ve 'koruyarak geleceğe aktarma' olarak üzere iki boyutuyla ele almanın mümkün olduğunu ifade etti. Suyun kullanım boyutuna bakıldığında, Türkiye'de kullanılabilir suların aşırı tüketildiğinin görüldüğünü belirten Çevik, şunları kaydetti: "Örneğin çiftçilerin 'vahşi sulama' yöntemi yerine 'damla sulama' yöntemini kullanması, yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlıyor. Tasarruf edilen sular, sulak alanlarımızda veya yeraltında kalıyor." 10-15 yıl sonra su kıtlığı tehlikesiÇevik, su kaynaklarının akılcı kullanılmadığına ifade ederek, Türkiye'nin önlem alınmadığı takdirde su konusunda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini dile getirdi. Çevik, "10-15 yıl sonra büyük bir su kıtlığı yaşanması söz konusu. Türkiye'de su kıtlığını hissedecek öncelikli bölgelerin başında ise Konya Kapalı Havzası bulunuyor. Bölge için çok aydınlık bir gelecek yok" dedi. İklim değişikliği ve kuraklık faktörü dışında, suyun akılcı kullanılmamasının ileride yaşanacak su sorununu daha da yakın tarihlere çektiğini vurgulayan Çevik, su kullanımında tasarrufa gidilmesinin önemine işaret etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.