Sonsuz büyüklük ve ihsan O'ndadır
Cenab-ı Hakk’ın bir simi de Samed’dir… O, ihtiyaç ve dileklerde kendisine müracaat edilen, arzu ve bütün istekler kendisine sunulandır. Çünkü sonsuz büyüklük ve ihsan O'ndadır
19.08.2019 00:00:00





Allah (c.c), Vahid'dir… O, bölünmeyen, ikilenmeyen (bir ikincisi olmayan) demektir. Taksim kabul etmeyene Vahid denilmesi, onun parçası olmamasındandır. Nokta da böyledir, parçası yoktur.
Allah birdir demek, zatında bölünmesi imkânsız demektir. İkincisi olmayan bir şeye misal verecek olursak buna güneşi misal verebiliriz. Çünkü onun eşi yoktur. Bunun, cisim olması itibarı ile zatında parçalanmak suretiyle inkısam kabul etiğini söyleyebiliriz. Ne var ki bunun eşi yoktur. Fakat bir eşinin bulunması mümkündür.
Tek olan, mutlak tek olan, bir ikincisi bulunmayan ve bulunması mustahil olan, ezelde, ebedde tek olan ancak Allah'tır.
Kulun tek olması, kendi ebnal cinsine nisbeten bazı ahlâki üstünlükleri haiz bulunması babından mecazî anlamdadır. Çünkü her ne kadar bazı hususlarda eşsiz olursa da, zamanla eşsiz olduğu haslette onun gibi olacak hatta onu geçecek biri çıkabilir.
Öyleyse kayıtsız şartsız tek olmak, eşsiz olmak ancak ve ancak Allah'a mahsustur.
Cenab-ı Hakk'ın bir simi de Samed'dir… O, ihtiyaç ve dileklerde kendisine müracaat edilen, arzu ve bütün istekler kendisine sunulandır. Çünkü sonsuz büyüklük ve ihsan O'ndadır.
Allah, gerek din ve gerek dünya işleri için insanları kime muhtaç etmişse, şüphe yok ki, bu vasıftan ona ihsanda bulunmuş olur. Ne var ki mutlak Samed her bakımdan kendisine başvurulup sığınılandır. Bu da hiç şüphe yok ki Allah'tır.
El-Kadir ve el-Muktedir Allah'ın isimlerindendir. Bu iki ismin manası; kudret sahibi demektir. Ancak şu farkla; el-Muktedir ismi mübalağa (ziyadelik) bakımından biraz da fazla mânâ ifade etmektedir.
Kudret, irade ve ilmin takdiri ile bir şey icad etmek kabiliyetidir.
El-Kadir, 'isterse yapar, isterse yapmaz' demektir. Dilemek (murat etmek) bunun şartından değildir tabiî.
Allah şu anda kıyameti ikame etmeye kadirdir. Çünkü isterse bunu yapar. Eğer kıyameti şu anda koparmıyorsa, demek ki, onu henüz dilememiştir ve şu anda olmasını istememiştir. Çünkü ezelde onun ne zaman kopacağı takdir ve tayin edilmiştir de henüz zamanı gelmemiştir. Bunun böyle olması, Allah'ın kudret sıfatına halel getirmez.
Kadîr-i Mutlak öyle bir varlıktır ki, her varlığı yaratır ve yaratırken hiç kimsenin yardımına muhtaç olmaz. İşte o da Allah'tır...
Kula gelince; onun da kendine göre kudreti var ama çok zayıf ve çok noksandır. O, ancak bazı mümkün olan şeylerin hakkından gelebilir. Yaratma iktidarı yoktur. Çünkü kul için mukadder olanları da, yine kul vasıtası ile Allah yaratmaktadır. Çünkü onun hakkında mukadder olan hususların var olma sebeplerini yaratan O'dur."
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.