Soğangillerden pırasa
Pırasa, soğangiller ailesinden bir sebzedir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir
15.03.2024 10:44:00
Hasan Parlak
Hasan Parlak





Pırasa, soğangiller ailesinden bir sebzedir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.
Pırasa, Güney Amerika kökenli olup, 1500'li yıllarda Avrupa'ya getirilmiştir. Pırasa, toprak altında gelişen yumruları yenen bir bitkidir.
Pırasa, sonbahar ve kış mevsimlerinde yetişen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir. Pırasa, serin iklimleri seven ve nemli, humuslu, tınlı-killi topraklarda verimli bir şekilde yetişen bir bitkidir.
Türkiye'nin en fazla pırasa üreten illeri sırasıyla; İzmir, Antalya, Bursa, Ankara, Konya, Adana ve Mersin'dir.
Pırasanın faydaları ve zararları şunlardır
Pırasa, yüksek miktarda lif, C vitamini, folat, potasyum, A vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi besinler içerir.
Pırasa, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur, iltihabı azaltır ve kanser riskini düşürür.
Pırasa, kan basıncını düşürür, kalp sağlığını korur, kan şekerini ve kolesterolü dengeler, diyabet hastalarına faydalı olur.
Pırasa, düşük kalorili ve lifli bir sebze olduğu için kilo vermeye yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler, detoks etkisi yapar.
Pırasa, cilt, diş ve göz sağlığını destekler, katarakt oluşumunu engeller, saç ve kemikleri güçlendirir.
Pırasanın zararları ise çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, gaz ve şişkinliğe, alerjik reaksiyonlara, kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltmaya neden olabilir.
Pırasa, hem lezzetli hem de sağlıklı bir sebzedir. Pırasa, çorba, salata, yemek, börek, kavurma gibi pek çok şekilde pişirilebilir.
Pırasa, Güney Amerika kökenli olup, 1500'li yıllarda Avrupa'ya getirilmiştir. Pırasa, toprak altında gelişen yumruları yenen bir bitkidir.
Pırasa, sonbahar ve kış mevsimlerinde yetişen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir. Pırasa, serin iklimleri seven ve nemli, humuslu, tınlı-killi topraklarda verimli bir şekilde yetişen bir bitkidir.
Türkiye'nin en fazla pırasa üreten illeri sırasıyla; İzmir, Antalya, Bursa, Ankara, Konya, Adana ve Mersin'dir.
Pırasanın faydaları ve zararları şunlardır
Pırasa, yüksek miktarda lif, C vitamini, folat, potasyum, A vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi besinler içerir.
Pırasa, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur, iltihabı azaltır ve kanser riskini düşürür.
Pırasa, kan basıncını düşürür, kalp sağlığını korur, kan şekerini ve kolesterolü dengeler, diyabet hastalarına faydalı olur.
Pırasa, düşük kalorili ve lifli bir sebze olduğu için kilo vermeye yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler, detoks etkisi yapar.
Pırasa, cilt, diş ve göz sağlığını destekler, katarakt oluşumunu engeller, saç ve kemikleri güçlendirir.
Pırasanın zararları ise çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, gaz ve şişkinliğe, alerjik reaksiyonlara, kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltmaya neden olabilir.
Pırasa, hem lezzetli hem de sağlıklı bir sebzedir. Pırasa, çorba, salata, yemek, börek, kavurma gibi pek çok şekilde pişirilebilir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.