SON HABER Ramazan ayında çok tekrarlanmasına rağmen beslenme konusundaki hatalar devam ediyor.
Ünlü Türk Ressamı Hoca Ali Rıza'nın ''İftar Sofrası" tablosu, sağlıklı ve hafif yiyeceklerle oruç açmada ilham kaynağı oldu.Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, yaptığı açıklamada, ramazan ayında çok tekrarlanmasına rağmen beslenme konusundaki hataların devam ettiğinin gözlendiğine dikkat çekti.
Hoca Ali Rıza'nın yaklaşık 100 yıl önce yaptığı ve resmedilen yiyeceklerin hafiliği ile neredeyse bir yoksul sofrasını andıran ''İftar Sofrası" adlı tabloyu örnek gösteren Elmacıoğlu, "Hoca Ali Rıza'nın 'İftar Sofrası' adlı eşsiz tablosu yaklaşık 100 yıldan bu yana beslenmede iftar için belge ve bilgi olarak karşımızda. Bizi doğru yönlendiren bu tabloda yer aldığı gibi hafif yiyeceklerle oruç açılmalı" dedi.
Hızlı yemek yemenin insülin salınımını yükselttiği için kan şekerinin yükselmesine, bunun da yorgunluk, uyku hali ve çarpıntı gibi rahatsızlıklara yol açtığına dikkat çeken Elmacıoğlu, iftarın, hafif yiyeceklerle azar azar yenilerek açılmasını, esas yemeğe ise yaklaşık 1.5 saat sonra geçilmesini önerdi.
İftar yemekleri konusunda da bilgi veren Elmacıoğlu, orucun hafif yiyeceklerle açılmasından yaklaşık 1.5 saat sonra yenilecek yemekler konusunda ise şunları söyledi: "Mevsime uygun bir salata, 1-2 dilim ekmek, ufak bir kase yoğurt veya bir bardak ayran vücudun sıvı, vitamin, mineral ihtiyacını ve lifgereksinimini sağlar. Yemeklerde baharat fazla olmamalı, gereksiz ekmek veya hamur işi tüketilmemeli. Ramazanın en lezzetli karbonhidratkaynağı pidede de aşırıya kaçmamak gerekir. Ayrıca, sütlü tatlılar tercih edilmelidir."
YİYİP YATMAYIN KALKIP YİYİNSahurda nasıl beslenilmesi gerektiği konusuna da değinen Elmacıoğlu, sahura kalkmanın sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayarak, yemek yiyerek yatmak yerine, sahura kalkıp yemenin daha doğru olduğunu ifade etti.
İftarla sahur arasında 11-12 saatlik bir aranın olması gerektiğinibelirten Elmacoğlu, "Bu süre 6-7 saate indirilip kişi uykusunu bölmemek için günün ilk saatlerinde yiyip yatarsa, kısalan bu süre uzun süreli açlık oluşturur. Bu durum ise vücudun yakma hızını iyice yavaşlatır. Böyle bir beslenmede insülin salınımı kontrol edilemez. Kişi ertesi gün daha çabuk acıkır, Vücut susuz kalır, bellek bozulur. Bu nedenle yiyip yatmak yerine kalkıp yemek gerekir" diye kaydetti. Elmacıoğlu, ramazan ayının ruhun, mide ve diğer sindirim organlarının dinlendiği, vücudun detoks sisteminin en iyi çalıştığı süreç olduğunu da bildirdi.
Ünlü Türk Ressamı Hoca Ali Rıza'nın ''İftar Sofrası" tablosu, sağlıklı ve hafif yiyeceklerle oruç açmada ilham kaynağı oldu.Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, yaptığı açıklamada, ramazan ayında çok tekrarlanmasına rağmen beslenme konusundaki hataların devam ettiğinin gözlendiğine dikkat çekti.
Hoca Ali Rıza'nın yaklaşık 100 yıl önce yaptığı ve resmedilen yiyeceklerin hafiliği ile neredeyse bir yoksul sofrasını andıran ''İftar Sofrası" adlı tabloyu örnek gösteren Elmacıoğlu, "Hoca Ali Rıza'nın 'İftar Sofrası' adlı eşsiz tablosu yaklaşık 100 yıldan bu yana beslenmede iftar için belge ve bilgi olarak karşımızda. Bizi doğru yönlendiren bu tabloda yer aldığı gibi hafif yiyeceklerle oruç açılmalı" dedi.
Hızlı yemek yemenin insülin salınımını yükselttiği için kan şekerinin yükselmesine, bunun da yorgunluk, uyku hali ve çarpıntı gibi rahatsızlıklara yol açtığına dikkat çeken Elmacıoğlu, iftarın, hafif yiyeceklerle azar azar yenilerek açılmasını, esas yemeğe ise yaklaşık 1.5 saat sonra geçilmesini önerdi.
İftar yemekleri konusunda da bilgi veren Elmacıoğlu, orucun hafif yiyeceklerle açılmasından yaklaşık 1.5 saat sonra yenilecek yemekler konusunda ise şunları söyledi: "Mevsime uygun bir salata, 1-2 dilim ekmek, ufak bir kase yoğurt veya bir bardak ayran vücudun sıvı, vitamin, mineral ihtiyacını ve lifgereksinimini sağlar. Yemeklerde baharat fazla olmamalı, gereksiz ekmek veya hamur işi tüketilmemeli. Ramazanın en lezzetli karbonhidratkaynağı pidede de aşırıya kaçmamak gerekir. Ayrıca, sütlü tatlılar tercih edilmelidir."
YİYİP YATMAYIN KALKIP YİYİNSahurda nasıl beslenilmesi gerektiği konusuna da değinen Elmacıoğlu, sahura kalkmanın sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayarak, yemek yiyerek yatmak yerine, sahura kalkıp yemenin daha doğru olduğunu ifade etti.
İftarla sahur arasında 11-12 saatlik bir aranın olması gerektiğinibelirten Elmacoğlu, "Bu süre 6-7 saate indirilip kişi uykusunu bölmemek için günün ilk saatlerinde yiyip yatarsa, kısalan bu süre uzun süreli açlık oluşturur. Bu durum ise vücudun yakma hızını iyice yavaşlatır. Böyle bir beslenmede insülin salınımı kontrol edilemez. Kişi ertesi gün daha çabuk acıkır, Vücut susuz kalır, bellek bozulur. Bu nedenle yiyip yatmak yerine kalkıp yemek gerekir" diye kaydetti. Elmacıoğlu, ramazan ayının ruhun, mide ve diğer sindirim organlarının dinlendiği, vücudun detoks sisteminin en iyi çalıştığı süreç olduğunu da bildirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.