




Kuzey Karadeniz kıyılarında yer alan tarihi liman şehri Sinop, Türkiye'nin en mutlu şehirlerinden biri. Hatta 2014'te Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırma bunu doğruluyor. Bu mutluluk insanların günlük yaşamına, çalışma hayatına ve şehirdeki hemen her şeye yansıyor. Doğal olarak şehri gezerken, herhangi bir restoranda yemek yerken ya da insanlarla sohbet ederken bunu hissedebiliyorsunuz.
Sinop'un kültür mirası yalnızca tarih özelinde değil elbette. Bu tarihin beraberinde getirdiği bir yemek kültürü de var. Şehrin en meşhur lezzeti mantı olsa da balık ve deniz ürünlerinden ağız sulandıran sulandıran mezelere kadar epey farklı tatlar sizleri bekliyor.
Otel, pansiyon ya da tatil köyü gibi konaklama tipleri için Sinop otelleri sayfası üzerinden bir arama gerçekleştirebilir; tesis imkanlarını değerlendirebilir ve tavsiye edilenleri listeleyerek kalacağınız yeri belirleyebilirsiniz.
Şimdi tüm bunları bir kenara bırakıp Sinop'ta yemeden dönmemeniz gereken lezzetlere yakından bakıyoruz.
1- Mantı
Ülkemizin hemen her şehrinde doyurucu bir yemek olarak bolca tüketilen mantı, Sinop'ta bambaşka bir lezzet olarak karşınıza çıkıyor. Normal şartlarda mantıda yer almayan ceviz, fındık ve fıstık gibi kuru yemişler Sinop mantısını lezzetlendiren temel unsurlar arasında. Sinop mantısında hamur normalden çok daha uzun bir yoğrulma sürecinden geçiriliyor. Ardından kesilen taneler tuz; soğan, karabiber ve kıymayla hazırlanan iç harcıyla buluşuyor ve pişme süreci başlıyor. En son ise fındık, fıstık ve cevizle süslenerek servis ediliyor. Tabii burada özel hazırlanan soslu bir yoğurt da var. Bu da yine Sinop mantısının damat çatlatan bir lezzet olmasını sağlıyor.
2- Sirkeli Pırasa
Sinop mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden bir diğeri ise sirkeli pırasa. Tamamen kızgın yağda pişirilen ve soğan - sarımsakla tüketilen bu yemeğe isteğe bağlı olarak sirke de eklenebiliyor. Özellikle kış aylarında bölgece bolca tüketilen yemek pek çok kişiye hitap etmese de denemekte yarar var.
3- Nokul
Sinop'ta hem kahvaltı hem de çay saatlerinde en fazla tercih edilen hamur işlerinden biri nokul böreği. Un, tuz, yaş mayayla açılan hamurun içine ıspanak, ceviz ve üzüm ekleniyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak kıymalı şekilde de yapılabiliyor. Pişirmenin hemen ardından ince ince kesilerek servis edilen
nokul böreğini mutlaka denemelisiniz.
4- Islama
Daha çok yöresel etkinlikler ve düğünlerde yapılan ıslama, Kastamonu'da da bandurma ismiyle meşhur olan lezzetin hemen hemen aynısı. İpince açılan yufka daha sonra kızgın yağa batırılarak dikey şekilde bir tepsiye edilir, ardından tepsinin kenarlarına haşlanan tavuk eti yerleştirilir. İsteğe bağlı olarak tepsiye ceviz de konulabilir. Daha sonrasında tavuk eti ve ceviz yufkaya sarılarak afiyetle yenir. Bol yağlı olduğu için daha çok kış aylarında tercih ediliyor.
5- Mısır Pastası
Mısır ekmeğinin farklı bir versiyonu olan mısır pastası, aslında temelde aynı malzemeleri içeriyor. Yani içeriğinde mısır unu, tereyağı ve yumurta yer alıyor. Bakır tavalara yapılan mısır pastasının diğer yörelerdeki mısır ekmeğinden farkı aslında tamamen bölgede üretilen ürünlerin kullanılıyor olması.
7- Keşkek
Kabuğu soyulan buğday ve özel olarak hazırlanan fasulyeyle yapılan keşkek, tıpkı ıslama gibi özel günlerde büyük kazanlarda kaynatılarak yapılıyor. Bazı köylerde süsleme ve tatlandırma için toz biber ya da pul biber de kullanılıyor.
8- Kestaneli İç Pilav
Sinop mutfağında bolca kullanılan kestane, etli iç pilavda belirgin bir 'lezzetlendirme' için tercih ediliyor. Kuş üzümü, karabiber, badem ve kekik gibi malzemelerin de karıştırılmasıyla ortaya gerçekten çok lezzetli bir yemek çıkıyor.
9- İçli Tava
Söz konusu Sinop olduğunda balığın yer almadığı bir listeden bahsetmek pek de doğru olmaz. Temizlenen hamsiler tepsiye güzelce diziliyor ve ardından maydanoz, soğan, fıstık ve kuru üzüm gibi malzemeler ekleniyor ve ardından pişirme süreci başlıyor. İçeriği sayesinde muhteşem bir lezzet halini alan içli tava, hemen her restoranda hazırlanıyor.
Sinop'un meşhur lezzetleri saymakla bitmiyor. Listede yer alan yemek ve hamur işlerine ek olarak katlama, palamut pilaki, akkabak böreği ve kaşık çıkartmasını da deneyebilirsiniz. Tatlılar arasında da prenses ve hamursuz tatlısına da şans vermek gerekiyor.
Şehirde oteller haricinde de çeşitli konaklama imkanları var. Butik oteller de bu listede elbette. Sinop butik otelleri sayfasından ayrıntılara erişip kriterlerinize en uygun olanları göz önünde bulundurabilirsiniz.
Sinop'un kültür mirası yalnızca tarih özelinde değil elbette. Bu tarihin beraberinde getirdiği bir yemek kültürü de var. Şehrin en meşhur lezzeti mantı olsa da balık ve deniz ürünlerinden ağız sulandıran sulandıran mezelere kadar epey farklı tatlar sizleri bekliyor.
Otel, pansiyon ya da tatil köyü gibi konaklama tipleri için Sinop otelleri sayfası üzerinden bir arama gerçekleştirebilir; tesis imkanlarını değerlendirebilir ve tavsiye edilenleri listeleyerek kalacağınız yeri belirleyebilirsiniz.
Şimdi tüm bunları bir kenara bırakıp Sinop'ta yemeden dönmemeniz gereken lezzetlere yakından bakıyoruz.
1- Mantı
Ülkemizin hemen her şehrinde doyurucu bir yemek olarak bolca tüketilen mantı, Sinop'ta bambaşka bir lezzet olarak karşınıza çıkıyor. Normal şartlarda mantıda yer almayan ceviz, fındık ve fıstık gibi kuru yemişler Sinop mantısını lezzetlendiren temel unsurlar arasında. Sinop mantısında hamur normalden çok daha uzun bir yoğrulma sürecinden geçiriliyor. Ardından kesilen taneler tuz; soğan, karabiber ve kıymayla hazırlanan iç harcıyla buluşuyor ve pişme süreci başlıyor. En son ise fındık, fıstık ve cevizle süslenerek servis ediliyor. Tabii burada özel hazırlanan soslu bir yoğurt da var. Bu da yine Sinop mantısının damat çatlatan bir lezzet olmasını sağlıyor.
2- Sirkeli Pırasa
Sinop mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden bir diğeri ise sirkeli pırasa. Tamamen kızgın yağda pişirilen ve soğan - sarımsakla tüketilen bu yemeğe isteğe bağlı olarak sirke de eklenebiliyor. Özellikle kış aylarında bölgece bolca tüketilen yemek pek çok kişiye hitap etmese de denemekte yarar var.
3- Nokul
Sinop'ta hem kahvaltı hem de çay saatlerinde en fazla tercih edilen hamur işlerinden biri nokul böreği. Un, tuz, yaş mayayla açılan hamurun içine ıspanak, ceviz ve üzüm ekleniyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak kıymalı şekilde de yapılabiliyor. Pişirmenin hemen ardından ince ince kesilerek servis edilen
nokul böreğini mutlaka denemelisiniz.
4- Islama
Daha çok yöresel etkinlikler ve düğünlerde yapılan ıslama, Kastamonu'da da bandurma ismiyle meşhur olan lezzetin hemen hemen aynısı. İpince açılan yufka daha sonra kızgın yağa batırılarak dikey şekilde bir tepsiye edilir, ardından tepsinin kenarlarına haşlanan tavuk eti yerleştirilir. İsteğe bağlı olarak tepsiye ceviz de konulabilir. Daha sonrasında tavuk eti ve ceviz yufkaya sarılarak afiyetle yenir. Bol yağlı olduğu için daha çok kış aylarında tercih ediliyor.
5- Mısır Pastası
Mısır ekmeğinin farklı bir versiyonu olan mısır pastası, aslında temelde aynı malzemeleri içeriyor. Yani içeriğinde mısır unu, tereyağı ve yumurta yer alıyor. Bakır tavalara yapılan mısır pastasının diğer yörelerdeki mısır ekmeğinden farkı aslında tamamen bölgede üretilen ürünlerin kullanılıyor olması.
7- Keşkek
Kabuğu soyulan buğday ve özel olarak hazırlanan fasulyeyle yapılan keşkek, tıpkı ıslama gibi özel günlerde büyük kazanlarda kaynatılarak yapılıyor. Bazı köylerde süsleme ve tatlandırma için toz biber ya da pul biber de kullanılıyor.
8- Kestaneli İç Pilav
Sinop mutfağında bolca kullanılan kestane, etli iç pilavda belirgin bir 'lezzetlendirme' için tercih ediliyor. Kuş üzümü, karabiber, badem ve kekik gibi malzemelerin de karıştırılmasıyla ortaya gerçekten çok lezzetli bir yemek çıkıyor.
9- İçli Tava
Söz konusu Sinop olduğunda balığın yer almadığı bir listeden bahsetmek pek de doğru olmaz. Temizlenen hamsiler tepsiye güzelce diziliyor ve ardından maydanoz, soğan, fıstık ve kuru üzüm gibi malzemeler ekleniyor ve ardından pişirme süreci başlıyor. İçeriği sayesinde muhteşem bir lezzet halini alan içli tava, hemen her restoranda hazırlanıyor.
Sinop'un meşhur lezzetleri saymakla bitmiyor. Listede yer alan yemek ve hamur işlerine ek olarak katlama, palamut pilaki, akkabak böreği ve kaşık çıkartmasını da deneyebilirsiniz. Tatlılar arasında da prenses ve hamursuz tatlısına da şans vermek gerekiyor.
Şehirde oteller haricinde de çeşitli konaklama imkanları var. Butik oteller de bu listede elbette. Sinop butik otelleri sayfasından ayrıntılara erişip kriterlerinize en uygun olanları göz önünde bulundurabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.