Türkiye'de, sera alanlarının yüzde 95'inin Akdeniz sahil kuşağında bulunduğu ve yüzde 95'inde sebze, yüzde 4'ünde süs bitkileri, yüzde 1'inde ise meyve yetiştirildiği açıklandı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. H. Yıldız Daşgan, Türkiye'de toplam 220 bin dekar alanda örtü altı yetiştiricilik yapıldığını söyledi. Sera alanlarının yüzde 95'inin Akdeniz sahil kuşağında yer aldığını belirten Daşgan, "Bu alanların yüzde 50'si Antalya, yüzde 23'ü Muğla ve yüzde 22'si de Mersin'de yer almaktadır. Kalan yüzde 5'lik bölüm ise farklı bölgelere dağılmış durumdadır" dedi. Daşgan, seraların yüzde 95'inde sebze, yüzde 4'ünde süs bitkileri ve yüzde 1'in de meyve yetiştiriciliği yapıldığını ifade ederek, "Seralardaki sebze türleri arasında kapladıkları alan itibarı ileyüzde 51 ile domates birinci sırada yer almaktadır. Domatesi sırası ile yüzde 20.2 ile salatalık, yüzde 17.3 ile biber, yüzde 8.6 ile patlıcan izlemektedir" dedi.
Topraksız tarım
Yurt dışındaki seralarda 1970'li yıllardan bu yana "Topraksız Tarım" tekniklerinin kullanıldığını belirten Daşgan, "Türkiye'deki seraların, ticari anlamda (topraksız yetiştiricilik) yapmaları 1990'lıyallarda başlamıştır. Ancak, yavaş bir ivmeyle artarak toplam sera alanının yüzde biri ile sınırlı bir alanda devam etmektedir" diye konuştu. Daşgan, bitki yaşamı için gerekli olan su ve besin elementlerinin gereken miktarlarda kök ortamına verilmesi esasına dayalı olarak su kültürü ve ortam kültürü şeklinde iki farklı teknikle yapılan topraksız tarımın yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Topraksız tarım
Yurt dışındaki seralarda 1970'li yıllardan bu yana "Topraksız Tarım" tekniklerinin kullanıldığını belirten Daşgan, "Türkiye'deki seraların, ticari anlamda (topraksız yetiştiricilik) yapmaları 1990'lıyallarda başlamıştır. Ancak, yavaş bir ivmeyle artarak toplam sera alanının yüzde biri ile sınırlı bir alanda devam etmektedir" diye konuştu. Daşgan, bitki yaşamı için gerekli olan su ve besin elementlerinin gereken miktarlarda kök ortamına verilmesi esasına dayalı olarak su kültürü ve ortam kültürü şeklinde iki farklı teknikle yapılan topraksız tarımın yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.