Sağlığın anahtarı beslenme çantasında
Dr. Asiye Akdoğan, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarının yolunun doğru yiyeceklerden oluşan beslenme çantalarından geçtiğini belirtti
21.02.2013 00:00:00
Gelişme çağındaki çocukların vücudun
ihtiyaç duyduğu miktarda karbonhidrat, protein ve yağ ihtiva eden gıdalarla
dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çeken Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.
Asiye Akdoğan, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarının yolunun
doğru yiyeceklerden oluşan beslenme çantalarından geçtiğini ifade etti.
"Birbirinden zararlı abur cubur dolu yiyeceklerden oluşan kantinler
çocuklar için büyük tehdit oluşturuyor" diyen Akdoğan, "Küçük
yaşlardan itibaren çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak, iyi
yiyeceklerle dengeli beslenmelerini sağlamak ve gıda gruplarının faydalarını
öğretmek çok büyük önem taşıyor. Bu konuda en büyük görev ise ebeveynlere ve
öğretmenlere düşüyor" dedi.
Her çocuğun farklı gıda ihtiyacı olduğunu belirten Dr. Asiye Akdoğan, “Beslenme
listeleri her çocuk için farklılık gösterebilir. Bu listeler çocukların boy,
kilo, cinsiyet, sağlık durumu, genetik özellikleri ve hareketleri dikkate
alınarak hazırlanmalıdır. Okula başlayan çocukların enerji ihtiyacı yüzde 50
karbonhidrat, yüzde 35 protein ve yüzde 15 yağlardan oluşur. Süt, et, sebze,
meyve ve tahıl gruplarından oluşturulacak sağlıklı beslenme çantaları ile
çocukların günlük karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyaçlarını karşılayarak
dengeli beslenmelerini sağlamak mümkün” şeklinde konuştu.
Beslenme
çantasında neler olmalı?
Bedenen ve zihnen çok faal olan 6-12 yaş arasındaki
çocukların sık sık acıkıp abur cubura yöneleceklerine dikkat çeken Akdoğan,
sözlerini şöyle sürdürdü: “Beslenme çantası hazırlarken protein yüklü
besinlerden peynir, yumurta, süt ve ayran, karbonhidrat açısından zengin az
kepekli poğaça, kuru meyveli (cevizli, üzümlü) kekler, mevsimine uygun taze
meyveler ve badem, ceviz, fındık gibi kurutulmuş meyvelerden oluşan görsel
açıdan da zengin menüler oluşturmak çocuğun zararlı yiyeceklere yönelmesini
önleyecektir.”
Zararlı yiyeceklerden oluşan sağlıksız bir beslenmenin obezite, diyabet gibi
yanlış beslenmenin sebep olduğu hastalıklara yol açtığına işaret eden Dr. Asiye
Akdoğan, “Kantinlerde satılan hazır pastalar, kekler, poğaçlar, şekerlemeler,
gazlı içecekler glisemik indeksi yüksek besinler olduklarından vücutta insülin
direnci geliştirerek çeşitli hastalıklara davetiye çıkarırlar. Yediklerimizle
sağlığımız arasındaki bağlantıyı çocuklara küçük yaşlardan itibaren anlatmak
gerekiyor. Görsel açıdan çocukların dikkatini çekecek yöntemler kullanarak,
yedikleri gıdaların iyi ve kötü yanlarını, ne işe yaradıklarını örneklerle
anlatmak onlara sağlıklı beslenme şuuru aşılayacak ve bu çocuklar ömür boyu
sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını sürdüreceklerdir” diye konuştu. İHA
ihtiyaç duyduğu miktarda karbonhidrat, protein ve yağ ihtiva eden gıdalarla
dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çeken Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.
Asiye Akdoğan, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarının yolunun
doğru yiyeceklerden oluşan beslenme çantalarından geçtiğini ifade etti.
"Birbirinden zararlı abur cubur dolu yiyeceklerden oluşan kantinler
çocuklar için büyük tehdit oluşturuyor" diyen Akdoğan, "Küçük
yaşlardan itibaren çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak, iyi
yiyeceklerle dengeli beslenmelerini sağlamak ve gıda gruplarının faydalarını
öğretmek çok büyük önem taşıyor. Bu konuda en büyük görev ise ebeveynlere ve
öğretmenlere düşüyor" dedi.
Her çocuğun farklı gıda ihtiyacı olduğunu belirten Dr. Asiye Akdoğan, “Beslenme
listeleri her çocuk için farklılık gösterebilir. Bu listeler çocukların boy,
kilo, cinsiyet, sağlık durumu, genetik özellikleri ve hareketleri dikkate
alınarak hazırlanmalıdır. Okula başlayan çocukların enerji ihtiyacı yüzde 50
karbonhidrat, yüzde 35 protein ve yüzde 15 yağlardan oluşur. Süt, et, sebze,
meyve ve tahıl gruplarından oluşturulacak sağlıklı beslenme çantaları ile
çocukların günlük karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyaçlarını karşılayarak
dengeli beslenmelerini sağlamak mümkün” şeklinde konuştu.
Beslenme
çantasında neler olmalı?
Bedenen ve zihnen çok faal olan 6-12 yaş arasındaki
çocukların sık sık acıkıp abur cubura yöneleceklerine dikkat çeken Akdoğan,
sözlerini şöyle sürdürdü: “Beslenme çantası hazırlarken protein yüklü
besinlerden peynir, yumurta, süt ve ayran, karbonhidrat açısından zengin az
kepekli poğaça, kuru meyveli (cevizli, üzümlü) kekler, mevsimine uygun taze
meyveler ve badem, ceviz, fındık gibi kurutulmuş meyvelerden oluşan görsel
açıdan da zengin menüler oluşturmak çocuğun zararlı yiyeceklere yönelmesini
önleyecektir.”
Zararlı yiyeceklerden oluşan sağlıksız bir beslenmenin obezite, diyabet gibi
yanlış beslenmenin sebep olduğu hastalıklara yol açtığına işaret eden Dr. Asiye
Akdoğan, “Kantinlerde satılan hazır pastalar, kekler, poğaçlar, şekerlemeler,
gazlı içecekler glisemik indeksi yüksek besinler olduklarından vücutta insülin
direnci geliştirerek çeşitli hastalıklara davetiye çıkarırlar. Yediklerimizle
sağlığımız arasındaki bağlantıyı çocuklara küçük yaşlardan itibaren anlatmak
gerekiyor. Görsel açıdan çocukların dikkatini çekecek yöntemler kullanarak,
yedikleri gıdaların iyi ve kötü yanlarını, ne işe yaradıklarını örneklerle
anlatmak onlara sağlıklı beslenme şuuru aşılayacak ve bu çocuklar ömür boyu
sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını sürdüreceklerdir” diye konuştu. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.