Rusya'nın Türkiye'den yaş sebze- meyve ithalatına uyguladığı yasağın 10 gün içinde çözümlenememesi durumunda iflasların yaşanacağı, bunun da tarıma darbe vuracağı belirtiliyor. Ambargo Antalya'daki çiftçileri ciddi şekilde etkiledi. Üretici 64 yaşındaki Şerife Aka, hükümeti kendilerini yalnız bırakmakla suçladı. Şerife Aka, "Artık bu sezon bitti, bundan sonra domatesin kilosu 1 milyon TL bile olsa kimseye faydası yok" şeklinde konuştu.
*Gidişat kötü mü kötüRusya'nın, 30 Mayıs tarihinden itibaren akdeniz sineği, ambalaj hatası ve kalitesizlik gerekçesiyle Türkiye'den yaş sebze ve meyve alımını durdurmasının yolaçtığı sıkıntı her geçen gün bir çığ gibi büyüyor.
*Rusya'nın tavrı politikRusya'nın "tamamen politik" bir tavırla bu uygulamaya yöneldiğini savunan sektör temsilcileri, "çünkü söz konusu ihraç ürünlerinde akdeniz sineği bulunması mümkün değil. Bunların tamamı (yatak) olarak nitelendirdiğimiz mallardı. Akdeniz sineğinin yatak mallarda barınması mümkün değil" dediler.
Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Refik Canatan, Rusya'nın Türkiye'den yaş sebze- meyve ithalatına uyguladığı yasağın 10 gün içinde çözümlenememesi durumunda iflasların yaşanacağını, bunun da tarıma darbe vuracağını dile getirdi. Sıkıntı çığ gibi büyüyorCanatan, Rusya'nın, 30 Mayıs tarihinden itibaren akdeniz sineği, ambalaj hatası ve kalitesizlik gerekçesiyle Türkiye'den yaş sebze ve meyve alımını durdurmasının yarattığı sıkıntının, her geçen gün bir çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Rusya'nın tavrı politikRusya'nın "tamamen politik" bir tavırla bu uygulamaya yöneldiğini savunan Canatan, "çünkü söz konusu ihraç ürünlerinde akdeniz sineği bulunması mümkün değil. Bunların tamamı (yatak) olarak nitelendirdiğimiz mallardı. Akdeniz sineğinin yatak mallarda barınması mümkün değil" dedi. Rusya'nın, 2004 Kasım ayında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan istediği sertifikaların ellerine ulaşmadığı yönündeki tepkisinde ise haklı olduğunu ifade eden Canatan, yaş sebze ve meyve açısından bu pazarın ihmal edilmemesi gerektiğini belirtirken, şunları kaydetti: "Rusya'ya, geçen yılın ilk 5 ayında yaklaşık 114 bin 96 kilo yaş sebze ve meyve ihraç edilerek 64 milyon 476 bin 810 dolar döviz girdisi sağlandı. Bu yıl ise yaklaşık yüzde 76'lık artışla aynı dönemde 254 bin 407 kilogram ihracata karşılık, 120 milyon 36 bin 608 dolar elde edildi. Büyük bir pazarın aniden kapanması, üretici, nakliyeci ve komisyoncuyu etkiledi. İhracatın durmasıyla elde kalan ürünün iç piyasada tüketilmesine imkan yok. Eğer önümüzdeki 10 günlük sürede çözüm bulunmazsa bu ürünün büyük bölümünün piyasada bir değeri kalmaz. Ardından da birbirinin peşi sıra iflaslar başlar. Yaşanacak iflaslarınise haddi hesabı olmayacak derecede yüksek olur."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.