Mideden yemek borusuna asit, safra, pankreas, ince bağırsak içeriğinin, kaçması sonucu olan yakınmalar (mide ekşimesi, ağızda acı ekşi su gelmesi, geğirme, bulantı, kusma, yutma zorluğu, boğazda takılma hissi, ses kısılması) gastroözafajeal reflü hastalığı olarak adlandırılır. Yemek borusu, yemeklerin ve içeceklerin mideye geçişini sağlar. Bu nedenle yemek borusunun iç yüzeyi (mukoza) mekanik travmalara, sıcağa ve soğuğa son derece dayanıklıdır. Ancak mukoza asite karşı çok dayanıklı değildir. Mide özsuyunun büyük bir kısmı hidroklorik asitten oluşur. Mideyle yemek borusu arasında bulunan normalde sadece yutma esnasında açılarak gıdaların mideye geçmesini sağlayan kapak sistemi mide asit sıvısının yemek borusuna kaçmasını engeller. Bu fonksiyonun bozulması halinde mide asit sıvısı, yemek borusunun içine doğru kaçar. İç yüzeyde (Mukoza) iltihaplanmaya (yangı) neden olur. Bu durumda göğüs kemiğinin arkasında bazen boğaza kadar çıkan yanma, ağrı hissi, ağıza acı, ekşi su gelmesi, yutma zorluğu, ses kısılması, kalınlaşması, özellikle geceleri olan öksürük, bazen nefes darlığı, boğazda yabancı cisim vb. yakınmalar ortaya çıkar.
Nelere dikkat edilmeli?
1. Yatağın başucunu hafif yükseltiniz veya kullandığınız yastık sayısını arttırınız.
2. Yemek sonrası iki saat süresince sırtüstü yatmayınız.
3. Kilonuzu azaltın veya kilo almayınız.
4. Alkol almayınız.
5. Öne doğru çalışmaktan uzak durunuz.
6. Sigara hastalığın iyileşmesini geciktirir, içmeyiniz.
7. Acı-ekşi, sirke, baharat, yağlı gıdalar ve kızartmalar kaçınmanız gereken gıdalardır.
8. Beli sıkan kemer, korse ve giysiler sakıncalı olabilir.
9. Halter, vücut geliştirme gibi sporlar reflü hastalığını arttırır.
10. Kahve, fanta, kola gibi asitli içecekler, narenciye, çikolata, domates, soğan, sarımsak, sosis, sucuk, salam, burger, pastırma, poğaça tüketimini azaltınız.
Nelere dikkat edilmeli?
1. Yatağın başucunu hafif yükseltiniz veya kullandığınız yastık sayısını arttırınız.
2. Yemek sonrası iki saat süresince sırtüstü yatmayınız.
3. Kilonuzu azaltın veya kilo almayınız.
4. Alkol almayınız.
5. Öne doğru çalışmaktan uzak durunuz.
6. Sigara hastalığın iyileşmesini geciktirir, içmeyiniz.
7. Acı-ekşi, sirke, baharat, yağlı gıdalar ve kızartmalar kaçınmanız gereken gıdalardır.
8. Beli sıkan kemer, korse ve giysiler sakıncalı olabilir.
9. Halter, vücut geliştirme gibi sporlar reflü hastalığını arttırır.
10. Kahve, fanta, kola gibi asitli içecekler, narenciye, çikolata, domates, soğan, sarımsak, sosis, sucuk, salam, burger, pastırma, poğaça tüketimini azaltınız.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.