BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Baş, 2007 ve 2009'daki seçim çalışmaları öncesinde Karadenizli fındık üreticilerini uyararak, BTP dışındaki partilerin fındığı 1 TL'ye bile alamayacağını vurgulamıştı. Gelinen noktada hükümet, fındık alım piyasasından tümüyle çekildi!
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, 29 Mart 2009 yerel ve 22 Temmuz 2007 genel seçimleri öncesinde Karadeniz Bölgesinde yaptığı çalışmalarda AKP Hükümetinin fındık politikasını eleştirerek, üreticinin mağdur olacağını vurgulamıştı. Giresun'un Görele İlçesi Kırıklı beldesinde seçim çalışmaları sırasında diğer partilerin fındığı 1 liraya bile alamayacağını belirten Prof. Dr. Haydar Baş, kendisinin fındığa nasıl 10 TL vereceğini şöyle anlatmıştı: "Olay şudur: Oturup dedikodu, fitne üretirsen, hiçbir şey yapamazsın. Biz devamlı araştırıyoruz. Benim kadrom çok teknik bir kadrodur. Bilen insanlar, olayları görerek tesbit eden insanlar. Yani biz ezbere konuşmayız. Biz diyoruz ki; Kırıklı'da madem ki fındık var, Kırıklı beldesi madem ki bu fındıkla geçiniyor, bizim yapmamız gereken bu fındığı pahalıya satmak. Bunun da iki yolu var: Bu fındığı Türkiye'de kendi yerinde, iyi değerlendirip iç piyasaya sürmek. Dahası bunu güzel paketleyip dışarı ihraç etmek. Biz, Allah nasip ederse iki yolu da devreye koyacağız.
Üretici 2 kez kazanacakSamsun, Ordu, Giresun ve Trabzon bölgelerine devasa çikolata sanayi kuracağız. Kırıklı beldesinin halkı sadece fındık toplamayacak, fındığın dibini ayıklamayacak. Topladığı fındığı gidecek bu çikolata fabrikasında işleyecek, orada işçi olacak. İki türlü geliriniz olacak: Fındığı yetiştirdiğiniz için fındığın sahibi pozisyonunda para kazanacaksınız, ilaveten çalıştığınız fabrikada işçi olacaksınız. O zaman geliriniz iki olacak. Peki güzel de hocam sen bunu nasıl 10 liraya alırım diyorsun? Onlar 5 liraya alamıyor da sen 10 lira nasıl veriyorsun? Ha benim farkım da bu ya zaten. Eğer fındığı sade haliyle paketler satarsak bunu biz ancak 10 liraya satabiliriz. Ben 10 liraya alıp 10 liraya satsam ne kazanacağım? Dolayısı ile karsız ticaret yapılmaz. Devlet babanın yapacağı bir iş var. Benim bu yaptığım fındığın katma değerini artıracak. Alacak bunu çikolatanın içerisine koyacak.1 kilo çikolatada bizim fındığımızın değeri asgari 50 TL, azami olarak 90 lira. Soruyorum şimdi, ben sizden 10 liraya aldım. Tüccara verdim. Tüccar bunu çikolatasında kullandı, 50 liraya sattı. 50 liraya satıp kar eden, benden o fındığı 10 liradan alır mı, almaz mı? 90 liraya satan, bu fındığı benden 15 liraya alır mı, almaz mı? Yetmedi... İkinci olarak fındığı preslerde ezip, katkı maddeleriyle kilosu 7 liraya mal edilecek olan bu ürünü de toptan 20 Türk lirasına satacağız. Ben senden fındığını alıp bu iki işlemi yapacağım ve hem içerde müşteri bulacağız, hem de dış piyasada işlenmiş olarak ihraç etme imkanını elde edeceğiz. Onun için ben o günün şartlarında size tam 10 lira vereceğim dedim. Sakın başkalarının dedikodusuna, fitnesine, yalanına aldanıp da elinizle bu adamlara reyinizi vermeyin. Vallahi aç kalırsınız dedim. Aç kaldınız mı, kalmadınız mı?"
BTP rapor da hazırladıBu arada BTP kurmayları 2006 yılında 'fındık konusunda kapsamlı bir rapor' hazırlamıştı. Hazırlanan rapor, Karadeniz Bölgesi'nde ilgililere ulaştırılmıştı. Raporda bölgede fındığa dayalı sanayinin mutlaka 'devlet' öncülüğünde kurulması gerektiğinin de altı çizilmişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.