Plastik sektöründe dipten çıkış sinyali
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) verilerine göre Ocak-Eylül 2019 döneminde plastik mamul üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 5 azalışla 6.7 milyon tona, değerde ise yüzde 8 düşüş ile 23.6 milyar dolara geriledi





2019 yılının 9 aylık döneminde 6.7 milyon tonluk toplam plastik mamul üretimi içinde yaklaşık 2.7 milyon ton ile plastik ambalaj malzemelerinin başı çektiği, plastik inşaat malzemeleri üretiminin ise 1.5 milyon ton ile plastik ambalaj malzemelerini takip ettiği görüldü.
Plastik işleme makinaları sektöründe 2019 yılının 9 ayında 2018 yılının eş dönemine kıyasla üretim yüzde 18, ithalat yüzde 39, ihracat yüzde 1 ve yurtiçi satışlar yüzde 34 geriledi.
Plastik mamul iç pazar tüketimi 2019 yılının 9 aylık döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre; miktarda yüzde 5 azalışla 5.1 milyon tona, değerde yüzde 10 azalışla 21.9 milyar dolara düştü. Ocak-Eylül 2019 döneminde plastik mamul ihracatı miktarda yüzde 10 artışla 1.4 milyon ton, değerde ise yüzde 3 yükselişle 3,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bu dönemde sektörün en büyük ihracat pazarları Irak, Almanya, İngiltere, İsrail ve Romanya oldu. Plastik mamul sektöründe 2019 yılının dokuz aylık döneminde miktarda yüzde 19 artışla 1.013 milyon ton ve değerde yüzde 32 yükselişle 1.6 milyar dolar dış ticaret fazlası verildi.
Sektörün dokuz aylık performansını değerlendiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, "Gıdadan sağlığa, inşaattan otomotive, kozmetikten tekstile kadar birçok sektörün ana girdi malzemesi olan plastik sektöründeki gelişmeler tüm bu sektörlerin içinde olduğu durum ile ilgili de fikir veriyor.
Elde ettiğimiz yeni veriler sektörümüzdeki gerilemenin yavaşladığını gösteriyor. Bu da dipten yukarıya dönüş için umut demek" dedi.
SELİM AYANOĞLU / İSTANBUL