Patates atığı, süt üretimini artırıyor!
Süt ineklerinin beslenmesinde devrim yaratabilecek bir keşif, patates işleme yan ürünlerinin arpa tahılına alternatif olarak kullanılabileceğini gösteriyor
31.12.2024 13:53:00
Yenal Arman
Yenal Arman





Süt ineklerinin beslenmesinde devrim yaratabilecek bir keşif, patates işleme yan ürünlerinin arpa tahılına alternatif olarak kullanılabileceğini gösteriyor. Yeni bir araştırma, ısıtılmış patates dilimi atığı (HPSW) ve patates kızartması atığı (FFW) ile beslenen ineklerin, standart arpa bazlı diyete göre daha fazla süt ürettiğini ve daha verimli olduğunu ortaya koydu.
Çalışmada, 24 Holstein süt ineği üç gruba ayrıldı: kontrol grubu, HPSW ile beslenen grup ve FFW ile beslenen grup. Sonuçlar, hem HPSW hem de FFW ile beslenen ineklerin, kontrol grubuna göre daha yüksek süt üretimi gösterdiğini ortaya koydu. HPSW ve FFW ile beslenen ineklerin süt üretimi, kontrol grubuna göre sırasıyla %5.7 ve %7.7 daha yüksekti.
Araştırmacılar, patates yan ürünlerinin ineklerin yem verimliliğini de artırdığını tespit etti. Bu, ineklerin aynı miktarda gıda alımıyla daha fazla süt ürettiği anlamına geliyor. Dahası, patates yan ürünlerinin kullanımı, ineklerin proteinleri daha etkili bir şekilde kullanmasını sağladı ve çevresel etkiyi azaltan azot emisyonlarını düşürdü.
Bu bulgular, süt ineklerinin beslenmesinde sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Patates atıklarının kullanımı, atıkların azaltılmasına ve çevre dostu bir süt üretimine katkıda bulunuyor. Aynı zamanda, süt çiftçilerinin maliyetlerini düşürmesi ve verimliliklerini artırması için yeni bir yol açıyor.
Çalışmada, 24 Holstein süt ineği üç gruba ayrıldı: kontrol grubu, HPSW ile beslenen grup ve FFW ile beslenen grup. Sonuçlar, hem HPSW hem de FFW ile beslenen ineklerin, kontrol grubuna göre daha yüksek süt üretimi gösterdiğini ortaya koydu. HPSW ve FFW ile beslenen ineklerin süt üretimi, kontrol grubuna göre sırasıyla %5.7 ve %7.7 daha yüksekti.
Araştırmacılar, patates yan ürünlerinin ineklerin yem verimliliğini de artırdığını tespit etti. Bu, ineklerin aynı miktarda gıda alımıyla daha fazla süt ürettiği anlamına geliyor. Dahası, patates yan ürünlerinin kullanımı, ineklerin proteinleri daha etkili bir şekilde kullanmasını sağladı ve çevresel etkiyi azaltan azot emisyonlarını düşürdü.
Bu bulgular, süt ineklerinin beslenmesinde sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Patates atıklarının kullanımı, atıkların azaltılmasına ve çevre dostu bir süt üretimine katkıda bulunuyor. Aynı zamanda, süt çiftçilerinin maliyetlerini düşürmesi ve verimliliklerini artırması için yeni bir yol açıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.