ÖZEL HABER - Sağlık çalışanları arasında şok ayrımcılık iddiası
Sağlık Bakanı Koca, 23 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında, gelen bir soru üzerine net bir şekilde sadece Covid-19 hastalarının tedavisinde görev alan doktorların 'ek ödeme'den yararlanacağını vurgulamıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, Denizli Devlet Hastanesi'nde nöbetleşe çalışan doktorlar arasında ayrımcılık yapıldığını savundu.
01.05.2020 17:29:00





RECEP BAHAR / ÖZEL HABER
Sağlık çalışanları koronavirüs salgınından en çok etkilenen kesim. Yaklaşık 8 bin çalışanı bu süreçte Covid 19 hastası oldu. Dolayısıyla halkımız da onların çalışmalarını takdir ediyor. Basın olarak da biz de gerekli hassasiyeti göstermeye çalışıyoruz. En küçük bir iddiayı bile derinlemesine araştırıyoruz.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ilk açıklamasının aksine tüm sağlık emekçileri yerine başhekimliğin belirlediği sağlıkçılara ek ödeme yapıldığını savunarak, "Tüm sağlık çalışanlarımız canla başla salgınla mücadele etmektedir. Başhekimliklerin keyfi uygulamaları ile kendilerine verilen görevi yapan hekim ve sağlık çalışanlarının bir kısmına ek ödeme verilmedi. Üniversite hastanelerindeki sağlıkçılar da ek ödeme alamadı. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilip tüm sağlıkçılara tavandan ek ödeme verilmeli" dedi. Durumu bir soru önergesiyle TBMM gündemine getiren İlgezdi, "Sağlık Bakanının tüm sağlık çalışanlarına verdiği müjdenin aksine 8 Nisan 2020'de yayınlanan Covid 19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde ek ödeme yapılmasına ilişkin usûl ve esaslar genelgesi ile ek ödemeden yalnızca 'Covid 19 hastasına bakan çalışanlar'ın yararlanacağı ve bu ayrımın yapılması işinin de hastane başhekimliklerine bırakıldığı açıklanmıştır" diye konuştu.
Üniversite hastaneleri de yararlanamadı
Gamze Akkuş İlgezdi, üniversite hastanelerindeki sağlıkçılara verilecek ek ödemenin de Maliye ile YÖK arasındaki bürokrasiye takıldığını hatırlatarak, "Üniversite hastanelerinde etkin şekilde mücadele eden doktor ve hastane emekçilerine yüzde 100 ek ödeme yatmamıştır" dedi. Türkiye'nin birçok hastanesinde aynı sorunun yaşandığını savunan İlgezdi, "Örneğin Denizli Devlet Hastanesi'nde doktorlar ayrıma tabi tutulmuş, yaklaşık 150 doktor yüzde 100 ek ödeme alırken, 200 doktor ek ödeme alamamıştır. Bu nedenle 27 Nisan 2020'de Denizli Devlet Hastanesindeki hekimler durumu protesto ederek, başhekimliğe dilekçe vermişlerdir. Aynı hastanenin içinde nöbetleşe çalışan, verilen görevleri yapan hekimler, başhekimliğin kararı ile ek ödemeden mahrum bırakılmıştır" açıklamasında bulundu. Öte yandan Yeni Mesaj, Ankara Şehir Hastanesi'nde Covid 19 hastalarının tedavisinde görev alan doktorlara Nisan ayında tavandan ödeme yapıldığı gerekçesiyle ilaveten 'nöbet parası' verilmediği bilgisine ulaştı.
İstanbul'da sorun yok
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında, gelen bir soru üzerine net bir şekilde Covid-19 hastalarının tedavisinde görev almayan, hatta bu dönemde hastanelerde bile bulunmayan doktorların 'ek ödeme'den yararlanamayacağını vurgulamıştı. Yeni Mesaj, İstanbul'da bizzat Covid-19 hastalarının tedavisinde görev alan tüm doktorların 'ek ödeme' aldığını tespit etti. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk de, Covid 19 hastalarının tedavisinde görev alan tüm doktorların 'ek ödemeden' yararlandığını kaydetti. Buna karşılık Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görev yapan ancak Covid 19 hastalarının tedavisinde görev almayan doktorların 'ek ödeme'den yararlanamayabileceği dile getirildi.
Ne kadar ödeniyor?
Sağlık Bakanlığı, 'ek ödeme' uygulaması kapsamında Nisan ayında pratisyen hekimlere yaklaşık 4 bin, asistan hekimlere 6 bin, uzman hekimlere 7 bin TL ek ödeme yaptı. Doç. Dr. ve Prof. Dr. unvanlı hekimlere yapılan ek ödemeler de maaşlarıyla orantılı.
Sağlık çalışanları ekipman sıkıntısı yaşıyor
Öte yandan Türk Toraks Derneği Mesleksel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, dünyada 3.4 milyona yakın insanın hastalanmasına ve yaklaşık 240 bin kişinin ölüme yol açan COVID-19 pandemisi nedeniyle sağlık çalışanları ve aileleri yüksek risk grubunda yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Akkurt, Türk Toraks Derneği'ninilk ölüm vakasının görüldüğü günden bir ay sonra, 10 Nisan tarihinde sağlık kurumlarında pandemi sonrasında alınan koruyucu önlemleri ve sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipmanlara ulaşım durumunu değerlendiren bir anketi üyelerine e-posta yoluyla göndererek sorular yönelttiğini ifade ederek, ankete 295 üyelerinin cevap verdiğini belirtti. Ankete göre sağlık çalışanlarının sadece yüzde 56'sı talep ettiğinde eldivene, yüzde 30'u ise tıbbi maskeye erişebiliyor. Kurumlarda N95/FFP2/FFP3 gibi sağlık çalışanlarını koruyan maske temini sorusuna yüzde 60 oranında 'evet', günde bir kez (yüzde 31), idarenin belirlediği üst sınıra kadar (yüzde 18) veya talep ettiğim her an temin ediliyor (yüzde 10) cevapları verildi. N95 temininde yüzde 40 oranında yetersiz kalındığı görüldü. Kurumlarda siperlik temini yüzde 56, gözlük temini yüzde 56, önlük temini yüzde 66, iş tulumu temini ise yüzde 45 oranındaydı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.