Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde eğlence yaşamına dair en kapsamlı kitap
Sinemadan müziğe, danslardan şenliklere yepyeni bir kimliğin inşasının eğlence tarihine yansımasını ele alan ve Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan 568 sayfalık Yıldızların Altında adlı hacimli eserde, Türkiye’nin tarihine çok hareketli ve çok sesli bir bakış atıyor.
18.12.2022 17:43:00
Osmanlı'nın son döneminde ve Cumhuriyet yıllarında Türk toplumu nasıl eğleniyordu? Geleneksel eğlence tarzlarımız nelerdi ve toplumun büyük siyasi ve içtimai dönüşümler geçirdiği son iki yüzyılda bu eğlence tarzları ne gibi değişikliklere uğradı? Hangileri zayıflayıp ortadan kalktı? Hangileri gelişti? Hangileri günümüze kadar geldi? Batılaşma sürecinde Avrupa'dan ne gibi eğlence tarzları alındı? Yerli eğlence kültürü ve imkânları bu süreçten nasıl etkilendi?
Sinemadan müziğe, danslardan şenliklere yepyeni bir kimliğin inşasının eğlence tarihine yansımasını ele alan ve Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan 568 sayfalık Yıldızların Altında adlı hacimli eserde, Türkiye'nin tarihine çok hareketli ve çok sesli bir bakış atıyor. 500'den fazla görsel içeren Gökhan Akçura'nın bu kapsamlı çalışması, toplumsal tarihimizin yanı sıra bireysel tarihimize de ışık tutuyor. Kitabın 5. Bölümü'nde 1960 askeri darbesi döneminde eğlence hayatı araştırlıyor. Bu bölümde "Türkçe söyleyen yabancı şarkıcılar" başlığı dikkat çekiyor. Altıncı Bölüm'de ise televizyonlu yıllar konu ediliyor. Dikkatimizi çeken ara başlık ise "Cem Karaca'nın tartışılmaz gücü." Yedinci ve son bölümde "80'lerden bugüne eğlence" konu ediliyor ancak eser nedense 2000 gibi bitiyor. Zira günümüz eğlencesi cep telefonu ekranlarına kilitlenmekten ibaret! Yani konuşulacak pek bir yanı yok! RECEP BAHAR
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.