Omicron'dan bu kez kötü haber geldi
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, Omicron varyantında kişilerin tekrar enfeksiyon geçirme oranlarının yüksek olduğunu belirterek, "Bu yeterli bağışıklık bırakmadığını gösteriyor. Omicron'da hastalığı geçirme yoluyla toplumsal bağışıklığın oluşması mümkün değil" dedi.
30.01.2022 16:23:00





YENİ MESAJ - AA / DETAY HABER
Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, çok sayıda kişinin aşılanması veya hastalığı geçirmesiyle toplumsal bağışıklığın oluşabileceğini belirterek, "Örneğin, iki ay içerisinde Avrupa kıtasının en az yarısının Omicron enfeksiyonunu geçireceği öngörülüyor. Fakat buradaki sorun Omicron'un bağışıklık bırakıp bırakmadığı. Eldeki veriler kısıtlı ama biz biliyoruz ki Omicron'da tekrar enfeksiyon oranı yüksek. Bu da yeterli bağışıklık bırakmadığını gösteriyor. Dolayısıyla Omicron'da hastalığı geçirme yoluyla toplumsal bağışıklığın oluşması mümkün değil" dedi.
Tek çare aşı
Prof. Dr. Tülek, Omicron'un daha önceki varyantlara göre hafif seyretmesine karşın Türkiye'de günde ortalama 200 kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çekti. Hastalığı geçirerek toplumsal bağışıklığın aynı zamanda çok sayıda kişinin vefat etmesi, hastaneye yatması anlamına geldiğini, bu nedenle tercih edilemeyeceğini belirten Tülek, toplumsal bağışıklığa aşılanmayla ulaşılabileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Tülek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Covid-19 açısından da toplumun en az yüzde 90'ının aşılanması gerekiyor. Fakat aşılanmada da farklılıklar var. Daha önceki aşıların koruyuculuk oranı yüksek ama birkaç ay sonra bağışıklamanın düştüğünü görüyoruz. Bu nedenle bizim toplumsal bağışıklığa ulaşabilmemiz için toplumun en az yüzde 90'ının çok hızlı bir şekilde aşılanması lazım. Çünkü virüsler mutasyona çok uygun, bu oranda aşılanmayı sağlayamazsak virüsün çoğalması, toplumda yayılması yeni mutasyonların, varyantların ortaya çıkmasına yol açacak. Bu nedenle toplumda çok yüksek düzeyde, hızlı aşılama gerekiyor. Aşılamada da sadece iki doz yetmiyor, artık hatırlatma dozunun da mutlaka olması lazım."
Yeni vaka rekorları geliyor
Öte yandan 29 Ocak'ta 94 bin 783 yeni vaka ile Türkiye'de rekor kırıldı. Buna karşılık vefat sayısı 174'te kaldı. Rusya'da ise rekor 30 Ocak'ta 121 bin 228 yeni vaka ile kırıldı. Japonya, 29 Ocak'ta günlük vakada ilk kez 80 bin barajını geçmişti. Ülkede 30 Ocak'ta 82 bin 159 yeni vaka ile rekor kırıldı. 23 Ocak'ta 83 bin vaka ile rekor kıran İsrail'de 29 Ocak'ta 50 binden fazla yeni vaka saptandı. Yeni vaka sayıları İngiltere'de ve Avustralya'da azalmaya devam ediyor.
Omicron'un yeni alt varyantı hızla yayılıyor
Bu arada Omicron'un yeni bir alt tipi Danimarka, İngiltere, Hindistan, İsveç ve diğer birçok ülkede hızla yayılıyor. Mutasyonların tam olarak ne gibi etkileri olduğu henüz belirsizliğini koruyor. İlk Omicron varyantı BA.1, önceki koronavirüs varyantlarına kıyasla bu mutasyonun çok daha bulaşıcı olduğunu göstermişti. Şimdi de buna BA.2 adı verilen bir alt tür eklendi. Yeni virüs tipi, İngiltere'de yeni yılın ilk on gününde en az 400 kişiye bulaştı. Halihazırda dünya çapında 40'tan fazla ülkede tespit edildi. Dünya çapındaki Covid-19 vakalarına dair en güncel kayıtlara da ulaşılabilen PANGO adlı açık kaynak kodlu fihrist sistemi, yeni alt varyanta dair vakaların yüzde 79'un Danimarka'da tespit edildiğini gösteriyor. Bu ülkeyi sırasıyla İngiltere (yüzde 6), Hindistan (yüzde 5), İsveç (yüzde 2) ve Singapur (yüzde 2) takip ediyor. Bununla birlikte Omicron'un yeni alt varyantının tipinin tespitinin, söz konusu ülkelerdeki PCR testlerinin sıklığı ve güvenilirliği ile de yakından ilgisi olduğunu hatırlatmakta yarar var. Yeni alt tipin hızlı yayılması, ilk Omicron varyantından daha bulaşıcı olabileceğini gösteriyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), BA.2'yi 'gözlem altındaki bir varyant' olarak sınıflandırdı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.