Günlük 1, aylık 30 dolar ücretle çalışan Çinli işçinin asgari ücreti neden 400 dolar oldu?
Geçmişte asgari ücretimiz, 406 dolar civarında iken, şimdi asgari ücret neden 200 dolar civarlarında?
Ve faiz-döviz denklemi…
BRICS üyesi olan Çin'in, 2005 yılında Milli Ekonomi Modeli ile tanışmasıyla başlayan süreç...
Milli Ekonomi Modeli, Prof. Dr. Haydar Baş'ın 2005 yılında başlayan uluslar arası kongreleri ile dünyaya tanıtılırken, Çin, Milli Ekonomi Modeli'ni kısmen uygulayarak, Batı'nın bu finansal esaretinde kurtulmayı başardı.
Çin, MEM'in tüketimi teşvik projelerini ilk olarak, MEM'i kanunlaştırıp uygulamaya başlayan Rusya'dan sonra ve Rus akademisyenlerin desteği ile 2008 yılında uygulamaya başladı.
"İhracat temelli" ekonomi anlayışını terk eden Çin, ekonomisinde büyük bir devrim yaparak "tüketim endeksli" ekonomi anlayışını, MEM kanunlarını uygulamaya başladı. İç talebi oluşturmak ve iç piyasayı canlandırmak için yüz milyarlarca dolarlık teşvik paketleri piyasaya sundu. MEM'in kuralları gereği, bu paraları halkının cebine koydu. Çin Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda; hükümetinin iç talebi genişleterek tüketimi teşvik etmek için aldığı önlemlerin ilk sonuçlarının görüldüğü belirtildi (2009). Çin MEM projelerini bundan sonra daha büyük bir güvenle uygulamaya devam etti.
Bir buçuk milyara yakın nüfusu ile en iyi pazarının kendi halkı olduğunu merhum Prof. Dr. Haydar Baş'ın uyarıları ile öğrenen Çin, kendi insanlarının cebine para koyarak tüketimi teşvik etti.
Ve Çin devleti 2020 yılında yoksulluğu sıfırladığını açıkladı. MEM ile refah bulan Çin, asgari ücreti 400 dolar ve üzerine çıkardı.
Çin'deki bu sistem değişikliği, sanayisinde ucuz işçilik arayan yabancı sermaye sahiplerini rahatsız etmeye başladı. MEM'i uygulama süreci ilerledikçe Çin eski Çin değildi, asgari ücretler de tabii ki eski Çin'deki gibi olmayacaktı.
Garanti Bankası Şangay Baş Temsilcisi Noyan Rona'nın şu ifade ettikleri oldukça önemli: "Olumsuz olarak; Çin'de artan, işçi ücretleri, işletme maliyetleri, yabancı çalışanlara verilen 2022 yılında bazı kolaylıkların vergi kapsamı içerisine alınması -bu özellikle yabancı çalıştıran üst düzey şirketlere yaklaşık 100 bin dolarlık bir maliyet getireceği hesaplanıyor- uygulanması Ocak ayında başlanacak. Eskiden yabancıların maaşları dışında kendilerine sağlanan çocuklarının okul masrafı, oturdukları evler vb şeyler vergi dışıydı. Şimdi bunların hepsi maaşın üstüne eklenip vergilendirilecek, bu da şirketlere yaklaşık kişi başı 100 bin dolarlık bir ek maliyet getirecek; bu bakımdan yabancı şirketler bunu biraz düşünüyorlar."
Çin'de artan maliyetlerden dolayı yabancı yatırımcılara, sermaye sahiplerine ucuz işçiliğin ve maliyetin olduğu yeni yerler lazımdı.
Peki, burası neresi olacaktı? Sizce…
Tabi ki AB'ye en yakın coğrafya, hem işçilik hem de nakliye giderleri Çin'e göre daha ucuz olan bir yer...
Basından: "Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm arazi üzerine kurulan kağıt fabrikasının deneme üretimlerine geçtiğini açıkladı." (https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakan-varank-acikladi-avrupanin-en-buyugu-deneme-uretimine-basladi-41951492)
Kafamda deli sorular...
Basına yansıyan bu haber, sermaye sahiplerinin yeni ucuz işçilik ve ucuz üretim sahası, Çin'den vazgeçenler için Türkiye mi?
Son günlerde ateşi yükseltilen-yükselen döviz, yabancı paraların karşısında ucuz işçilik için mi, yabancılar sermayenin maliyetlerini düşürmek için mi yapıldı?
Sermaye sahiplerinin işçiliğini yapmak ve ucuz işçilik için milyonlarca mülteci ülkemize mi yönlendirildi?
İşçilik vs maliyetleri, yabancı para karşısında daha da düşürmek için dolar 20 TL ve üzeri olursa şaşırır mıyız?
Dün Çin işçisinin olduğu gibi 30 dolar karşılığı mı olacak asgari ücretler?
Ve bunun gibi birçok cevapsız, kafamda deli sorular...
MEM'i uygulayan ülkeler liderlikte ışık hızı ile ilerliyor; uygulamayan, sırt dönenler aldıkları borç altında ezilip köle oluyorlar.
Bizler de Türk milleti olarak artık MEM'i bugün hayata geçirecek kadro ve lideri; Bağımsız Türkiye Partisi'ni ve dünyanın en genç, en donanımlı lideri BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'ı baş tacı etmeliyiz.
Bu adımı atarak Çin'in kazandıklarından çok daha fazlasını kazanalım.
Bir fırsatı (Prof. Dr. Haydar BAŞ) kaçırdık, diğerini kaçırmayalım.
Ömer Faruk Boztepe / diğer yazıları
- Küresel sermaye, Çin, Türkiye, kriz / 05.12.2021
- Dizi; Squid Game (kalamar oyunu) neyin korkusu? / 21.10.2021
- Kapitalizmin avucundaki ümitlerimiz / 10.03.2021
- Dizi; Squid Game (kalamar oyunu) neyin korkusu? / 21.10.2021
- Kapitalizmin avucundaki ümitlerimiz / 10.03.2021