Moody's yine kırık not verdi!
ABD merkezli kredi derecelendirme şirketi Moody's, Türkiye'nin notunu Ba2'den Ba1'e bir derece yükseltti ancak yapılan artış Moody's açısından Türkiye'nin yabancıların yatırım yapmasına uygun bir ülke konumuna geldiği anlamına gelmiyor
21.06.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - ANALİZ
Kredi derecelendirme şirketi Moody's, Türkiye'nin notunu bir derece yükseltti ancak ülkemizi 'yatırım yapılabilir ülke kategorisi'ne almadı. Kuruluş, bireysel emekliliğin teşviki ile enerji, madencilik ve otomotiv sektörüne ilişkin son yasal düzenlemelerin kredi notundaki artışta etkili olduğunu belirtti. Moody's'in değerlendirmesinde Türkiye'deki devlet harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranı olarak yüzde 40.1'den yüzde 37'4 gerilediği, bunun yanında kamu gelirlerinin aynı süre içinde GSYİH'ye oran olan olarak yüzde 34.2'den yüzde 36.1'e yükseldiği ifade edildi.
Borç yükü azalmayacak
Moody's bundan sonraki dönem için çizdiği kötümser senaryoya göre, Türkiye'nin iki yıllık görünümünde borç yükünün çok küçük bir oranda azalacağını varsaydığını ifade etti.
Moody's değerlendirmesinde Türkiye'nin ihracat içindeki ithalat girdi oranın yüksekliğine, düşük tasarruf oranına ve parlak olmayan döviz rezervlerine de işaret edildi. Moody's, hükümetin, bireysel emeklilik düzenlemelerinin teşvik için 13 Haziran'da yaptığı yasal düzenlemenin de kredi notu artışında etkili olduğunu belirtiyor.
Türkiye yatırım için cazip değil
Büyüklüğü ve dinamizmiyle Türkiye'nin, Avrupa ve Ortadoğu'da nüfuzu olan ve dikkate alınmaya değer bir ekonomik güce sahip olduğunu savunan Moody's, öte yandan Türkiye'yi rahatlıkla yatırım yapılabilir ülkeler arasında görmedi. Moody's, değerlendirmesinde cari açığın azaltılması, döviz rezervinin yükseltilmesi ve / veya özel sektörün dış borçlanmasının azaltılması yönünde atılacak adımların kredi derecesinin yükseltilmesine yol açabileceğine işaret etti.
Çağlayan yeterli görmedi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı açıklamada, Moody's'in Türkiye'nin devlet tahvili notunu 'Ba 2'den 'Ba1'e yükseltmesinin yeterli olmadığını bildirdi. Türkiye'nin dünyada güven ve istikrar adası olarak teyit edildiğini, "yatırım yapılabilir" not düzeyine sahip pek çok ülkeye göre makro ekonomik göstergelerinin çok daha iyi konumda olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bu not artırımı doğru, ancak yeterli değil” dedi. Çağlayan, şunları kaydetti: "Uygulamaya koyduğumuz yeni teşvik sistemi cari açıkla mücadelede en etkin politika aracı olacaktır. Cari açığın en büyük nedenlerinden olan ara malı talebinin iç üretim yerine ithal ediliyor olmasını tersine çevirip, bu malların mümkün olduğunca Türkiye'de üretilmesini destekleyecek yeni teşvik paketini uygulamaya başladık."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.