Kuru incirin ihracat yolculuğu başlıyor
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu, geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirin, 2016/17 sezonunda ilk ihracat tarihini belirlemek için bir araya gelen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu'nun önerdiği 29 Eylül 2016 Perşembe tarihini ilk ihraç tarihi olarak oybirliğiyle belirledi.
28.08.2016 00:00:00
Türkiye'nin 2015/16 sezonunda 74 bin 505 ton olan kuru incir rekoltesinin yaklaşık 65 bin tonluk kısmını ihraç ettiklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, sezon sonuna kadar 2-3 bin ton ihraç edecek ürünün stoklarda bulunduğunu kaydetti. 2016/17 sezonu için kuru incir rekoltesinin 72 bin ton olarak öngörüldüğüne işaret eden Celep, "Bu yıl rekoltede cüzi bir düşüş meydana gelse de ürün kalitesinin geçtiğimiz yıla göre daha yüksek olduğu bir sezona giriyoruz. 2016/17 sezonunda 60 bin tonun üzerinde kuru incir ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Türkiye, 2015/16 sezonunda 2 Ekim 2015-20 Ağustos 2016 dönemi itibariyle 64 bin 890 ton kuru incir ihraç ederek, 224 milyon 691 bin dolar döviz elde etti. 31 milyon 734 bin dolarlık kuru incir ihracatı ile ABD ilk sırada yer alırken, 31 milyon 436 bin dolarlık tutarla Fransa ikinci sırayı aldı. Üçüncü sıra ise 29 milyon 436 bin dolarlık kuru incir ihracatıyla Almanya'nın oldu.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.