Küresel ekonomik durgunluk uyarısı!
Koronavirüs salgınının küresel ekonomide yüzde 5.2 daralmaya yol açacağını açıklayan Dünya Bankası, İkinci Dünya Savaşından bu yana en derin ekonomik durgunluğun yaşanacağı uyarısında bulundu
12.06.2020 14:47:00





Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs (Covid-19) salgınının küresel ekonomide yol açacağı yüzde 5.2 daralma nedeniyle İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin ekonomik durgunluğun yaşanacağı uyarısında bulunan Dünya Bankası, bu durumun aşırı yoksulluk oranında önemli bir artış yaratacağını bildirdi. Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 11 Mart tarihinde Covid-19 pandemisi ilan edilmeden önce yayınladığı Küresel Ekonomik Raporda, 2019 yılında yüzde 2,4 olan küresel ekonomide büyümenin bu yıl yüzde 2.5 olacağını öngörmüştü. Bankanın son yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, küresel ekonominin yüzde 5.2 küçüleceği öngörüsüne yer verirken, arz ve talebin yanı sıra ticaret ve mali faaliyetleri de etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle zengin ülkelerde ekonomik faaliyetler yüzde 7 azalacak. Dünya Bankası'nın Küresel Ekonomik Görünümler raporuna göre bu yıl ABD ekonomisi yüzde 6.1, Euro Bölgesi yüzde 9.1 ve Japonya ekonomisi ise yüzde 6.1 daralacak. Latin Amerika'da yüzde 7.2'lik daralma yaşanırken, Avrupa ve Orta Asya'da 4.7, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 4.2, Sahra altı Afrika'da bugüne kadar görülmüş en derin daralmayla yüzde 2.8, Güney Asya'da yüzde 2.7 ve Doğu Asya ve Pasifik'te ise yüzde 0.5 daralma bekleniyor.
Aşırı yoksulluk kapıda
Gelişen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerde ise ortalamada 60 yıldan bu yana ilk defa yüzde 2.5 küçülmesi bekleniyor. Kişi başına düşen gelirin ise yüzde 3.6 düşmesiyle, milyonlarca insan aşırı yoksulluğa sürüklenecek. Rapora göre, bu durumdan en ağır etkilenen ülkeler, pandeminin şiddetli geçtiği ve küresel ticaret, turizm, emtia ihracatı ve dış finansa bağımlı ülkeler olacak. Rapor, salgın sonrası iyileşmeyi hızlandırmak ve yaşanan sağlık krizinin bazı uzun dönem etkilerini önlemek için gelişmekte olan ülkeler ile uluslararası topluluğun şimdiden adımlar atmaya başlaması yönünde tavsiyede bulunuyor.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, mevcut durumda 2020 yılında 60 milyon kişinin aşırı yoksulluğa itilebileceği uyarısında bulundu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.