‘Köleleri, sultanların seviyesine yükseltir’
Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Hikmet (ilim), şerefli bir insanın şerefine öyle büyük bir paye ilâve eder ki köleleri, sultanların seviyesine çıkarıncaya değin yükseltir”
07.09.2019 00:00:00





İmam Gazali Hazretleri, İhya'sın aşöyle buyuruyor:
"İlmin ve âlimin fazileti hakkındaki bazı hadis-i şerifler şöyledir:
'Allah bir kulu için hayrı murad ettiğinde, onu dinde Allah'tan korkan bir âlim yapar. Ona kendisini doğru yola götürecek akıl ve idrâk verir.'
'Âlimler peygamberlerin vârisleridir.' (Ebu Dâvud, Tirmizî, İbn Mâce ve İbn Hibban, Ebu Derdâ'dan).
Peygamberlik derecesinden daha üstün bir mertebenin bulunmadığı herkesin malûmudur. Demek ki bu mertebeye vâris olmak, şereflerin en büyüğüdür.
'Yerlerde ve göklerde bulunan bütün mahlûkat, âlim bir kimsenin affedilmesi için Allah'a yalvarırlar.'
Yerlerde ve göklerdeki tüm mahlûkatın kendisi için Allah'tan af dilediği bir kimsenin mertebesini bir düşünün! Bundan daha büyük bir mertebeye ulaşması mümkün mü insanoğlunun?
Âlim kendi işleriyle meşgul olduğu halde, yerlerin ve göklerin sâkinleri de onun affı için istiğfar etmekle meşgul olmaktadırlar. Bir insan için bundan daha büyük bir şeref düşünülebilir mi?
'Hikmet (ilim), şerefli bir insanın şerefine öyle büyük bir paye ilâve eder ki köleleri, sultanların seviyesine çıkarıncaya değin yükseltir.' (Ebu Nuaym, Hilye; İbn Abdilberr ilim; Abdülganî el-Ezdî, Muhaddislerin Adabı).
Hz. Peygamberin, 'Köleleri sultanların seviyesine çıkarır' buyurmakla ilme nasıl bir paye verdiğini görüyorsunuz. İlmin bu dünyada vereceği neticeler bile bu kadar değerlidir. Dünyada kazandırdıkları ahiret hayatına nisbetle bir hiçtir. Çünkü ahiret hem dünyadan sayısız derecelerle daha üstündür, hem de ebedîdir.
'İki iyi haslet vardır ki, bu hasletler hiçbir münafıkta bulunmaz: Birincisi güzel ahlâk, ikincisi dinde derin bilgi sahibi olmak.' (Tirmizî).
Günümüzün bazı âlimllerin münafıklığı, sizleri bu hadis hakkında şüpheye düşürmemelidir; zira Hz. Peygamber, günümüzdeki anlamıyla ilimden söz ediyor değildir. Onun ilim ile kastettiği anlam, günümüzdeki anlamından çok uzaktır. İlmin en küçük derecesi, ahiretin dünyadan daha hayırlı olduğunu bilip, bu gerçeğe göre hareket etmektir. âlim olan kimsede bu türden bir vasıf olduğu takdirde; bilgileri doğru olur, üzerinden her türlü riya hâli kalkar ve nifak tehlikesinden kurtulur.
'İnsanların en faziletlisi o mü'min âlimdir ki, kendisine ihtiyaç olduğunda yardım eder. Halk kendisinden kaçtığında ilmiyle yetinerek vakarlı davranır.' (Hâkim, Nişâbur Tarihi, Ebu Derdâ'dan)."
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.