KKTC'de sandık günü
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde halk, yarın yapılacak "Milletvekilliği Erken Genel Seçimi" için sandık başına gidiyor. Ülkede son genel seçim 7 Ocak 2018'de yapılmıştı. Seçim propagandası döneminde Türkiye'de de olduğu KKTC'de de ekonomi partilerin söylemlerinde ön plana çıktı.
22.01.2022 15:25:00





Son milletvekilliği seçiminin 7 Ocak 2018'de yapıldığı KKTC'de, halk 4 yılın ardından yapılacak erken seçim için oy kullanacak. Seçimler, Kıbrıs Türklerinin 1974 sonrasında 15'inci, 1983'te KKTC'nin kurulmasının ardından ise ara seçimler dahil 12. milletvekilliği seçimi olacak. Ülke genelinde oy kullanma işlemi, yarın saat 08.00'de başlayacak ve 18.00'de sona erecek. Yarın saat 19.00'a kadar radyo, televizyon, gazete ve diğer tüm yayın organları tarafından, seçim ve sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.
203 bin kayıtlı seçmen var
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimde kurulacak 763 sandıkta toplamda 203 bin 792 kayıtlı seçmenin oy kullanabileceğini açıkladı. Sandıklarda 2 bin 289 kişi görev yapacak. Seçimde yüzde 5 barajını geçen siyasi partiler, 50 sandalyelik Cumhuriyet Meclisi'ne girmeye hak kazanacak. YSK ile ilçe seçim kurullarında görev yapacaklar, sandık kurulu üyeleri, siyasi partilerin görevlendirdiği temsilciler ve polislerle birlikte seçimde toplamda 6 bin kişi görev alacak. Resmi olmayan seçim sonuçlarının bu gece, resmi sonuçların ise en erken oy kullanma işleminin bitmesinden 24 saat sonra YSK tarafından açıklanması bekleniyor.
Oy kullanma işlemleri sırasında Covid-19 salgını kuralları uygulanacak. Seçmenlerin oy kullanılacak alana maskesiz girişi yasak olacak, vatandaşlara seçim kabinine gitmeden önce eldiven verilecek. Oy kullanacak kişilerden test ve aşı durumlarını elektronik ortamda sorgulayan 'Adapass' ile Covid-19 testi istenmeyecek.
403 aday yarışıyor
8 siyasi parti toplamda 400 aday belirleyerek YSK'ye başvururken, 3 bağımsız aday da Cumhuriyet Meclisindeki 50 koltuk için seçimde yarışacak. 403 milletvekili adayından 131'i kadın ve en genç adaylar ise 1996 doğumlu. Seçime katılacak siyasi partiler arasında Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yer alıyor.
Ekonomi partilerin söylemlerinde ön plana çıktı
KKTC'deki siyasi partiler, seçim süreci boyunca halktan destek almak için görüş ve vizyonlarını paylaştı. 'Ekonomi' başlığı, partilerin manifestolarında ve sloganlarında en çok öne çıkan konu oldu. Salgın süreci nedeniyle sağlık ve bu konuda yapılması planlanan yatırımlar da adayların gündemindeki en üst sıralarda yer aldı. Kıbrıs konusu, sosyal ve kültürel konular ile spor da siyasi partilerin diğer gündem maddeleri arasındaydı. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.