Kış depresyonu obezite yapıyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, kilo artışını azaltmak ve daha sağlıklı olmak adına az az ve sık sık yemek yenmesi gerektiğini belirterek, üç ana üç ara öğün denilen 6 öğün şeklinde beslenmenin önemli olduğunu söyledi
14.02.2013 00:00:00
Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine
Yüzbaşıoğlu, kilo artışını azaltmak ve daha sağlıklı olmak adına az az ve sık
sık yemek yenmesi gerektiğini belirterek, üç ana üç ara öğün denilen 6 öğün
şeklinde beslenmenin önemli olduğunu söyledi. Kahvaltının kış aylarında da
önemli olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu, “Kahvaltıda protein kaynaklı
yiyecekler tercih edilmelidir. Bunlar yumurta, peynir olabilir, tatlı
ihtiyacımız varsa yanında pekmez olabilir. Daha sonra arada bir meyve tüketmek,
C vitamini açısından önemli olduğu gibi bağışıklık sistemini de artıracaktır.
Bu da kışın hastalıkları engelleyecektir” dedi. Öğle saatlerinde et
yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, “Etlerdeki
tercihimiz balık, tavuk, kırmızı et olabilir. Kırmızı et demir eksikliğini
karşıladığı için haftada 3 kez yenmelidir” diye konuştu.
Bol balık
tüketilmeli
Kış aylarında D vitamini açığının ortaya çıktığına
dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, güneşin D vitamini açısından en büyük kaynak olduğunu
bildirerek, “Balık çok iyi bir D vitamini kaynağıdır. Haftada 2 gün balık
tüketmeye çalışmalıyız. Balık pişirimi ise ızgara olabilir, fırında olabilir.
Yağda kızartmaktan kaçınmalıyız ki kış aylarında aldığımız fazla kiloları
engelleyebilelim. Çünkü kış aylarında aldığımız fazla kilolar bizi depresif
hale getiriyor ve bu daha çok yemek yeme ihtiyacımızı artırıyor” şeklinde konuştu.
Akşam yemeğinde sebze ağırlıklı besinlerin tüketilmesini öneren Yüzbaşıoğlu,
“Sebzeler de suda pişmiş olmalı. Kızartmalardan uzak durmak gerekir. Haftada
2-3 kez kuru bakliyat tüketilebilir. Çünkü kuru bakliyatlarda posa içeriği
yüksektir. Kış aylarında hareketimiz az olduğu için sindirim sisteminde yaşanan
sıkıntıları gidermek için posa içeriği yüksek olan yiyecekler tüketilmeli.
Bulgur pilavı posa içeriği yüksek yiyecektir” dedi.
Kış aylarında
daha çok yiyoruz
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yüzbaşıoğlu, kış aylarının
kilo almayı etkileyen bir sebep olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Kapalı ortamlarda insanlar sürekli yemek yeme ihtiyacı hissediyor. Soğuk
olduğu için de dışarı çıkılmıyor ve kapalı alanlarda kalınıyor, daha çok
televizyon izleniyor. Bunlar da beraberinde yemek yemeyi getiriyor. İnsanlar
kilo aldıkça daha fazla yemek yiyor. Bu bir süre sonra kısır hale geliyor. Çok
yemek yiyoruz, çok kilo alıyoruz, depresif hale gelip daha çok yemek yiyoruz.”
Kış aylarında yapılan diyette öğün atlanmaması gerektiğini belirten
Yüzbaşıoğlu, sıvı alımının kış aylarında çok azaldığını söyleyerek, “Su
tüketimini artırmak adına görebileceğimiz yerlere su şişeleri koyabiliriz. Su
vücudun ihtiyacı ama kış aylarında bu ihtiyacı görmezden gelebiliyoruz. Kış
aylarında pilavdan, makarnadan uzak durup, ekmek ağırlıklı beslenelim. Ekmekten
uzak duralım denir ama pilavdan ve makarnadan uzak durmalıyız. Tabi beslenme
alışkanlıklarına dayanarak” ifadesini kullandı. İHA
Yüzbaşıoğlu, kilo artışını azaltmak ve daha sağlıklı olmak adına az az ve sık
sık yemek yenmesi gerektiğini belirterek, üç ana üç ara öğün denilen 6 öğün
şeklinde beslenmenin önemli olduğunu söyledi. Kahvaltının kış aylarında da
önemli olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu, “Kahvaltıda protein kaynaklı
yiyecekler tercih edilmelidir. Bunlar yumurta, peynir olabilir, tatlı
ihtiyacımız varsa yanında pekmez olabilir. Daha sonra arada bir meyve tüketmek,
C vitamini açısından önemli olduğu gibi bağışıklık sistemini de artıracaktır.
Bu da kışın hastalıkları engelleyecektir” dedi. Öğle saatlerinde et
yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, “Etlerdeki
tercihimiz balık, tavuk, kırmızı et olabilir. Kırmızı et demir eksikliğini
karşıladığı için haftada 3 kez yenmelidir” diye konuştu.
Bol balık
tüketilmeli
Kış aylarında D vitamini açığının ortaya çıktığına
dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, güneşin D vitamini açısından en büyük kaynak olduğunu
bildirerek, “Balık çok iyi bir D vitamini kaynağıdır. Haftada 2 gün balık
tüketmeye çalışmalıyız. Balık pişirimi ise ızgara olabilir, fırında olabilir.
Yağda kızartmaktan kaçınmalıyız ki kış aylarında aldığımız fazla kiloları
engelleyebilelim. Çünkü kış aylarında aldığımız fazla kilolar bizi depresif
hale getiriyor ve bu daha çok yemek yeme ihtiyacımızı artırıyor” şeklinde konuştu.
Akşam yemeğinde sebze ağırlıklı besinlerin tüketilmesini öneren Yüzbaşıoğlu,
“Sebzeler de suda pişmiş olmalı. Kızartmalardan uzak durmak gerekir. Haftada
2-3 kez kuru bakliyat tüketilebilir. Çünkü kuru bakliyatlarda posa içeriği
yüksektir. Kış aylarında hareketimiz az olduğu için sindirim sisteminde yaşanan
sıkıntıları gidermek için posa içeriği yüksek olan yiyecekler tüketilmeli.
Bulgur pilavı posa içeriği yüksek yiyecektir” dedi.
Kış aylarında
daha çok yiyoruz
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yüzbaşıoğlu, kış aylarının
kilo almayı etkileyen bir sebep olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Kapalı ortamlarda insanlar sürekli yemek yeme ihtiyacı hissediyor. Soğuk
olduğu için de dışarı çıkılmıyor ve kapalı alanlarda kalınıyor, daha çok
televizyon izleniyor. Bunlar da beraberinde yemek yemeyi getiriyor. İnsanlar
kilo aldıkça daha fazla yemek yiyor. Bu bir süre sonra kısır hale geliyor. Çok
yemek yiyoruz, çok kilo alıyoruz, depresif hale gelip daha çok yemek yiyoruz.”
Kış aylarında yapılan diyette öğün atlanmaması gerektiğini belirten
Yüzbaşıoğlu, sıvı alımının kış aylarında çok azaldığını söyleyerek, “Su
tüketimini artırmak adına görebileceğimiz yerlere su şişeleri koyabiliriz. Su
vücudun ihtiyacı ama kış aylarında bu ihtiyacı görmezden gelebiliyoruz. Kış
aylarında pilavdan, makarnadan uzak durup, ekmek ağırlıklı beslenelim. Ekmekten
uzak duralım denir ama pilavdan ve makarnadan uzak durmalıyız. Tabi beslenme
alışkanlıklarına dayanarak” ifadesini kullandı. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.