Kesimler artınca: Süt üretimi azaldı, et üretimi arttı!
Hayvancılık sektörüne dair TÜİK tarafından iki kritik veri açıklandı. Süt üretimi azalırken, et üretimi arttı. Bu da artan yem fiyatları başta olmak üzere diğer maliyetler karşısında hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hayvanlarını kesmek zorunda kaldığını ortaya koyuyor





Çiğ süt üretimi 2021 yılında %1,3 azalarak 23 milyon 200 bin 306 ton oldu
2020 yılında 23 milyon 503 bin 790 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2021 yılında %1,3 azalarak 23 milyon 200 bin 306 ton oldu. Bir önceki yıla göre keçi sütü üretimi %5,6, koyun sütü üretimi %3,9 artarken; inek sütü üretimi %1,7, manda sütü üretimi ise %0,2 azaldı.
Hayvanlar kesiliyor
2020 yılında 1 milyon 785 bin 952 ton olan kırmızı et üretimi, 2021 yılında %9,3 artarak 1 milyon 952 bin 38 ton olarak tahmin edildi. Bu kapsamda bir önceki yıla göre sığır eti üretimi %8,9 artarak 1 milyon 460 bin 719 ton, koyun eti üretimi %11,7 artarak 385 bin 933 ton, keçi eti üretimi %4,5 artarak 94 bin 555 ton, manda eti üretimi ise %28,6 artarak 10 bin 831 ton oldu.
Son on yıla ilişkin kırmızı et üretim tahminleri incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2012 yılında 1 milyon 67 bin 553 ton iken 2021 yılında 1 milyon 952 bin 38 tona ulaştığı görüldü.
2021 yılı için 1 milyon 952 bin 38 ton olarak tahmin edilen toplam kırmızı et üretiminin %74,8'ini sığır eti, %19,8'ini koyun eti, %4,8'ini keçi eti ve %0,6'sını manda eti oluşturdu.