Kepekli ekmeğe dönüş başladı
Son zamanlarda sıkça tartışılan ekmek konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, tam buğday ekmeği yenilmesi gerektiğini açıkladı
10.02.2020 20:50:00





Son zamanlarda sıkça tartışılan ekmek konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES ) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, neden tam buğday ekmeği yenilmesi gerektiğini açıkladı. Un ve unlu mamullerin de sorgulanması gerektiğine vurgu yapan Büyüközer, "Buğday, sağlık açısından yararlı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor. Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı kısım olan buğdayın dış kabuğu, un yapımı sırasında ayrıştırılıyor ve bu yüzden ekmeğin besin değeri düşüyor. Bu nedenle, beyaz ekmek yerine kepekli ekmeğin, bugünkü adıyla tam buğday ekmeğin tercih edilmesi daha sağlıklıdır" ifadelerini kullandı. Son olarak uzman görüşlerine yer veren Büyüközer şunları kaydetti. "Sofralarımızdan beyaz ekmeği kaldırıp, yerine kepekli ekmeği ikame edelim. Kepekli ekmeğin neden tercih edilmesi gerektiğini, uzmanlar şöyle açıklamaktadır: Şeker hastaları, kilo sorunu olanlar, mide ve bağırsak rahatsızlığı çekenler tarafından daha çok tercih edilen kepekli ekmeğin herkes tarafından tüketilmesini öneriyoruz. Bu açıklamalardan sonra yine güç tüketicilerin elinde bulunmaktadır. Bu tedbirlerle israfın da tamamen önleneceğini ümit etmeyelim. Ek tedbirler arasında 200 gramlık ekmek yerine 500 gramlık, bir kiloluk ekmeklere dönülmeli. Dilimli ve ambalajlı yapılmalı. Maya sisteminde doğala dönülmeli. Bu problemin aşılmasının tek yolu, toplumun geniş kapsamlı kampanyalarla uyarılarak eğitilmesi ve sağlıklı olan kepekli ekmek yeme alışkanlığının kazandırılmasıdır. En iyi kontrolör tüketicidir." İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.