Kendi yağımızla zor kavruluyoruz
Yaklaşık 4 bin süpermarketin bağlı olduğu TPF’nin Başkanı Mustafa Altunbilek, ‘marketler fahiş zam yapıyor’ haberlerinin doğruyu yansıtmadığını ifade ederek, “Biz alıp satıyoruz. Üretici firmalar pek çok ürüne yaklaşık yüzde 30 zam yaptı. İşletme maliyetlerimiz de çok arttı. Zor bir dönemden geçiyoruz. Kendi yağımızla zar zor kavruluyoruz” dedi
27.09.2018 00:00:00





Alışverişte yeni bir dönemi başlatacak olan Yerli Üretim yönetmeliğine Türkiye Perakendeciler Federasyonu'ndan (TPF) destek geldi. Toplam market grupları içinde yüzde 35.3'lük payla sektörün en büyük yapılanması olan TPF, "Yerli Üretim, Yerel Marketten Alınır" kampanyasını tanıttı. 3 Ekim 2018'de yürürlüğe girecek yönetmelik düzenlemesini desteklemek için geliştirilen kampanya ile ilgili konuşan TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Türkiye genelindeki 4 bine yakın satış noktalarında yerli üretime raflarında daha çok yer vereceklerini ifade ederek, yerli üretim logosunun bir hafta içinde etiketlerde yer alacağını kaydetti.
Stok yapacak sermayemiz yok
Toplantıda son haftalarda sektörün gündeminde yer alan fiyat artışları, stokçuluk ve fiyat etiketi konuları da ele alındı. Altunbilek, stok yapmak için güçlü sermayeye gereksinim duyulduğunu ifade ederek, "Stokculuk için para lazım. Bütçelerimizin darlığından dolayı stok yapma durumumuz ortadan kalktı. Ürün alıp reyonlarımızda tüketicilerimize sunup sattıkça yenisini alıyoruz. Stokçuluk mantığıyla kısa vadede küçük çıkar kollayanların da bu çağda ayakta kalması mümkün değil. Ürünleri tedarikçilerden alıyoruz; kendimiz üretmiyoruz, ürettirmiyoruz. Kâr marjları tek hanelerde. Dededen, babadan, amcadan devraldığımız işi devam ettirmeye çalışıyoruz" dedi.
Son dönemde işletme maliyetlerinin çok arttığına işaret eden Altunbilek, "Elektrik, depolama, kayıp-kaçak, fire, ekipman ve teknoloji, kira giderleri; personel maaşları artıyor. Bizim üyelerimiz arasında dövizle kiralama oranı yüzde 1-2 mertebesinde ancak elektrik, depolama giderleri gibi maliyetler arttı. Toplam giderlerimizin yüzde 23'ünü işletme maliyeti teşkil ediyor" şeklinde konuştu. TPF Başkan Yardımcısı Ömer Düzgün de kâr marjlarının düşük olması nedeniyle bankalarla çalışmadıklarını ifade ederek, "Bu kârlarla bankalarla iş yapmak demek, zarara uğramak demek" dedi.
Ortalama yüzde 30 zam geldi
Çikolatadan helvaya, şampuandan deterjana kadar pek çok üründe yüzde 30'un üzerinde üretici enflasyonu olduğuna işaret eden Altunbilek, şöyle konuştu: "İyi lokasyonlu ve döviz üzerinden kira kontratı yapan mağazalarda perakendeciler, anlaşmalarını belli bir kurda sabitlemeye çalıştı. Bunu yapamayan işletmeciler, iyi ciro yapsa da mağazaları kapatmak zorunda kaldılar. Sektörümüzün gerçekleri bu… Biz bu ortamda rekabet etmeye, vatandaşa hizmet sunmaya devam edeceğiz. Başka bir Türkiye yok, bu ülke bizim."
Sektörde çarklar artık 'peşin' dönüyor
TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, son dönemde çikolata, bisküvi, peynir gibi birçok üründe gramajların düştüğüne işaret ederek, "Biz ambalajları küçülmüş ürün alıp satmıyoruz" dedi. Altunbilek, piyasada mal sıkıntısı yaşanmadığını kaydetti. Müşteri sepetinde değişim olmadığını söyleyen Altunbilek, "Ancak sepette düşüş oldu. Mesela kağıtta daha ucuza yöneliş var. Vatandaş, 'bunun yerine şu da olur' diyerek daha ucuz olanı tercih ediyor. Biz şanslı sektörüz zira vatandaş gelmeye devam ediyor" dedi.
Bu arada Yeni Mesaj'a konuşan TPF üyeleri, son dönemde market piyasasında işlerin peşin dönmeye başladığına işaret ederek, "Vadeler ortalama 30 gün ancak son dönemde yüzde 70 oranında peşin çalışıyor. Geçmişte de 3-4 aylık vadeler çok olmazdı" dediler.
RECEP BAHAR / İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.