Uzmanlar, yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda uyarıyor. Öncelikle bol miktarda su içilmesini tavsiye eden uzmanlar, kahvaltının iyi yapılmasını, bol sebze ve meyve tüketilmesini öneriyor Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yaz aylarında dengeli beslenmede dikkat edilecek hususlar konusunda vatandaşları uyardı. Öncelikle bol miktarda su içilmesini tavsiye eden genel müdürlük, kahvaltının iyi yapılmasını, bol sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini bildirdi. Terlemeyle artan sıvı kaybını karşılayınYaz aylarında beslenirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın bol sıvı alınması gerektiği bildirilerek, "Yazın sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu; bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terlemeyle artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde en az 22.5 litre (10-12 su bardağı) su içmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir. Bebekler ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için annebabaların dikkatli olması önemlidir"En önemli öğün sabah kahvaltısıUzmanlar, yaz aylarında egzersiz ve spor yaparken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybedileceği göz önüne alınarak yine sıvı tüketimine dikkat edilmesinde fayda olacağını belirtti. Yaz aylarında yemeklerde günlük 3 öğünün atlanılmaması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, kahvaltının en önemli öğün olduğunu ve kahvaltıda; şekersiz marmelatlar, az yağlı peynirler, içecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çaylarının tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Besinler pişirilirken, ızgara, buğulama ve haşlama yöntemlerinin tercih edilmesini öneren uzmanlara göre, besinler pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir. Kan şekerini düzenlemek için bol sebze ve meyveYaz aylarında artan sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanmak ve günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek çok önemlidir. Başta kanser, kalpdamar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde sebze ve meyveler önemli rol oynamaktadır. Ayrıca sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini antioksidan özellik göstermektedir. Örneğin; yeşil biber, maydanoz, çilek, erik gibi sebze ve meyvelerde bol miktarda C vitamini yer alır. Yumurta, süt ve süt ürünleri, kayısı gibi besinlerde bulunan A vitamini ve kurubaklagil, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarda bulunan E vitamini yine antioksidan özellik taşımaktadır ve yaz aylarında sıklıkla tüketilmelidir. Ayrıca sebze ve meyvelerdeki posa miktarının yüksek olması vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına ve kilo fazlası olanlarda kilo vermeye de yardımcı olur."Vücuda yararlı yaz meyveleri Uzmanlar yaz aylarında vücuda yararlı meyveleri şu şekilde sıralıyor: Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan flavonoidleri içerir. Domates: Özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan özelliği vardır. Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir. Çilek: A, B1, B2, C ve K vitamini ve potasyum, fosfor gibi mineraller içerir. Şeftali: Bol miktarda A ve C vitamini içerir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.