Uzman diyetisyen Turgay Köse, kalbinizi sağlıklı tutmanız için sizlere aşağıdaki beslenme alışkanlıklarını kazanmanızı tavsiye ediyor. Günde 5 porsiyon sebze yiyin Haftada 2-3 kez balık tüketin. Günde 5-9 porsiyon arasında sebzemeyve yiyin. Sebze yemeklerini su ile pişirin. Amerikan Kalp Derneği'nin belirlediği kriterlere göre, sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol, yetersiz egzersiz, şişmanlık, şeker hastalığı, stres, fazla alkol tüketimi, doğum kontrol hapı kullanımı (sigara içenlerde), genetik, yaşın 55 üzerinde olması, siyah ırk ve menopoz kalp hastası yapıyor. Bu hastalıkla ilgili bilinen bir gerçek de, kalp krizinin önlenebilir olması... İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. Süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı, hatta yağsız (light) olanlarını tercih edin Kırmızı et yerine, beyaz ete (balık, tavuk, hindi) öncelik verin. Beyaz ette de aşırıya kaçmayın. Etlerin görünen yağlarını, tavuk ve hindinin derisini ayırın Haftada 2-3 kere balık yiyin. Et içeren yemeklere ilâve olarak yağ eklemeyin. Sebze yemekleri az su ile pişirilmeli, yemeklerin yağlı suları tüketilmemelidir. Yiyecekleri haşlayın Kızartma, kavurma işlemleri yerine, haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri tercih edin. Yumurta farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet tüketilebilir. Kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı olarak pişirmek yerine, haşlama, menemen veya çılbır şeklinde hazırlamak daha sağlıklı olacaktır. Bir avuç fındık yiyin Yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz) içerdiği lif (posa), E vitamini, magnezyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp-damar hastalıkları bakımından son derece yararlıdır. Ancak enerji içerikleri çok yoğun olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir. Doymuş (yani kötü) yağ içeren margarin ve tereyağından kaçının. Doymamış yağ içeren bitkisel sıvı yağlar tercih edin. Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağları kombine bir şekilde kullanın.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.