‘İyi mü’minlere nankörlük edilir’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Allah Resûlü (s.a.a) insanlardan nankörlük görüyor ve iyiliklerine teşekkür edilmiyordu. Biz Ehl-i Beyt’in de ihsanları görmezlikten gelinir ve bizlere teşekkür edilmez. İyi mü’minlere de nankörlük edilir ve hiç kimse onların iyiliklerine teşekkür etmezler”





İmam Zeyn'ul Abidin (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Tebarek ve Teala kıyamet günü kullarından birine şöyle buyurur: 'Acaba falan kimseye teşekkür ettin mi?' O şöyle arz eder: 'Hayır, ben Sana şükrettim ey Rabbim!" Allah (c.c.), 'Ona teşekkür etmediğin için Bana da şükretmemiş olursun' buyurur." (el-Kafi, 2/99/30).
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim insanların iyiliği karşısında teşekkürde bulunmazsa Aziz ve Celil olan Allah'a şükretmemiş olur." (Uyun-u Ahbar'ir Rıza (a.s), 2/24/2).
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Aziz ve Celil olan Allah kendisine, anne ve babaya şükredilmesini emretmiştir. O halde her kim anne babasına şükranda bulunmazsa Allah'a şükretmemiş olur." (el-Hisal, 156/196).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Resûlü (s.a.a) insanlardan nankörlük görüyor ve iyiliklerine teşekkür edilmiyordu. Biz Ehl-i Beyt'in de ihsanları görmezlikten gelinir ve bizlere teşekkür edilmez. İyi mü'minlere de nankörlük edilir ve hiç kimse onların iyiliklerine teşekkür etmezler." (Bihar, 67/260/2).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Mü'min nankörlüğe maruz kalır. Bunun sebebi de şudur ki; onun iyiliği Allah-u Teâlâ'nın katına yükselir ve insanlar arasında yayılmaz. Ama kâfirin iyilik yapması meşhur olur. Zira onun iyiliği insanların gözü içindir ve bu sebeple insanlar arasında meşhur olur ve yüce göklere yükselmez." (İlel'uş Şerayi', 560/1).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İyiliğine teşekkür etmeyen seni iyilikten soğutmasın; zira sana o iyilikten fayda görmeyen (Allah) teşekkür eder ve sen bu teşekkürden, o nankörün zayi ettiğinden daha fazlasını elde edersin. Şüphesiz Allah, ihsan edenleri sever." (Nehc'ul Belağa, 204. Hikmet).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın eli iyilikleri görmezlikten gelinen kimsenin başı üzerinde bulunur." (İlel'uş Şerayi', 560/2).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah nezdinde insanların en değerlisi ve en yakını, yaptığı iyiliklerine teşekkür edilmeyen iyilik sahibidir." (Nevadir'ur Ravendi, 9).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, iyilik hırsızlarına lanet etsin. Yani kendisine iyilik edilen ama kendisinin nankörlük ettiği ve neticede iyilik sahibini başkalarına iyilik etmekten sakındıran kimsedir." (el-İhtisas, 241).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim kötü davranmayı çirkin bilmezse, başkalarının iyiliği karşısında teşekkürde bulunmaz." (Kurb'ul Esnad, 160/585).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim (başkalarının) kötülüğüne tahammül ederse, iyiliklerine teşekkürde bulunmaz." (el-Hisal, 11/37).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kabalığa öfkelenmeyen kimse, iyiliğe teşekkürde bulunmaz." (a.g.e., h. 38). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL