İsveç'in NATO yolculuğuna Macar takozu
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Salı günü İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, İskandinav ülkesinin ittifaka katılması için son engel olarak Macaristan kaldı. Oysa Macaristan'ın İsveç ile alıp veremediği bir şey yoktu. İkisi de AB üyesi. Türk Devletleri Topluluğu üyesi de olan Macaristan'ın tek derdi Türkiye'ye destek olmaktı.
25.01.2024 00:36:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ





Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Salı günü İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, İskandinav ülkesinin ittifaka katılması için son engel olarak Macaristan kaldı. İsveç gibi AB üyesi olan Macaristan, Türkiye ile birlikte ama farklı nedenlerle İsveç'in NATO üyesi olma girişimlerini engelliyordu. İsveç'in NATO üyeliği konusunun TBMM gündemine alınacağının duyulmasının ardından Macaristan'da da tırmanan siyasi gündem Salı günü Viktor Orban'ın İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u, Budapeşte'ye davet etmesiyle hızlandı. Orban'a göre görüşme gündemi İsveç'in NATO üyeliği konusu olacaktı. Ancak diplomatik ilişkilerde pek görülmemiş bir hızla İsveç bu çağrıya olumsuz cevap verdi.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström daveti reddetti ve İsveç'in Macaristan ile ülkenin NATO üyeliği konusunda görüşebileceği yeni bir gündemin bulunmadığını söyledi. Günün ilerleyen saatlerinde Ankara'dan gelen olumlu haberlerin ardından İsveç NATO üyeliği için Türkiye'den vize alınca Macaristan, İsveç'e NATO üyeliği için onay vermeyen son ülke konumunda kalmış oldu. Macaristan bu önemli konuda Türkiye'nin yanında tavır almayı, Ankara'yı yalnız bırakmamayı tercih etmişti. Ankara, İsveç'in kabulüne bilinen nedenlerle "Hayır" derken, Macaristan da kendince "Hayır" gerekçeleri üretti. Buna göre İsveç, Macaristan'daki demokrasiyi küçümsüyor ve Macar geleneklerine dayalı bazı uygulamaları hukuk dışı ilan ederek Macaristan'ın içişlerine müdahale ediyordu.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, İsveçli mevkidaşına bir mektup yazarak, İsveç'te 2019 yılında demokrasi konusunda okul müfredatına giren bir videoda Macaristan hakkında kötü şeyler söylendiğini gerekçe göstererek, Macaristan'ın bu koşullarda İsveç'i NATO üyesi olarak görmek istemediğini belirtiyordu. Macaristan diplomasisinin Türkiye ile olan stratejik ilişkileri en üst düzeye çıkarmasına paralel olarak kararlı bir şekilde sürdürdüğü İsveç'in NATO üyeliğini sürüncemede bırakma çabası elbette tepkiler de alıyordu.
Batılı başkentlerin bu konudaki girişimlerine Budapeşte'nin verdiği yanıt açıktı: Macaristan "Hayır" demiyordu ama "Evet" demesi için de İsveç'in bazı konularda tavrını değiştirmesi gerekiyordu. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun, ülke üzerinde yoğunlaşan baskıları bertaraf etmek için çok kez tekrarladığı bir vaat vardı: "Macaristan, İsveç'in üyeliğini parlamentosunda kabul eden son ülke olmayacak." Ancak Ankara atik davrandı, Macaristan sona kaldı! HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.