İşte Türkiye'nin tek tescilli döneri
Türkiye’nin coğrafi işaret alan ilk döneri ‘Ağrı yaprak döneri’ oldu.
Türkiye’nin coğrafi işaret alan ilk döneri ‘Ağrı yaprak döneri’ oldu.
26.12.2022 17:06:00





Türkiye'nin coğrafi işaret alan ilk döneri 'Ağrı yaprak döneri' oldu. Valilik koordinesinde İl Özel İdaresinin girişimiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca "Ağrı yaprak döneri" adıyla coğrafi işaret alan yöresel lezzet, yaylada beslenen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etlerinin belli oranda karıştırılmasıyla yapılıyor.
Döner ustası Rıfat Özmen, yaklaşık 40 yıldır döner ürettiğini belirterek, "Ağrı'da hayvanlar yaylada beslendiği için etleri çok kalitelidir. Döner etinin yüzde 80'i sığır yüzde 20'si de koyun eti ile kuyruk yağıdır. Et iki gün önceden terbiye edilir ve yumuşadıktan sonra şişe tek tek yapraklı olarak takılır. Daha sonra da pişirilip kesilir. Dönerin tadı da yapan kişinin sanatına ve el lezzetine bağlıdır. Dönerimizin tadı çok güzel... İnşallah daha da beğenirler" dedi. Coğrafi işaretle Ağrı dönerinin daha da bilinir hale geleceğine işaret eden Özmen, "Ağrı'ya gelen kişinin ilk olarak aklına döner gelecek. Döner yedikten sonra ne işi varsa halledecek. Türkiye'ye tatile gelen gurbetçilerimiz buradan giderken döneri kilogram ile pişmiş halde satın alarak götürüyor. Bu şekilde Fransa, Almanya ve Belçika başta olmak üzere birçok ülkeye götürüyorlar. Türkiye'de dönerin en uygun olduğu, en lezzetli olduğu yer de Ağrı'dır" diye konuştu.
Dönerci Murat Gültekin de kentin havası, suyu ve doğasının temiz olmasından dolayı etin de çok kaliteli olduğunu belirtti. Sadece döner yemek için kente gelen müşterilerinin olduğuna dikkati çeken Gültekin, şunları kaydetti: "Türkiye ve hatta dünyanın her tarafında döner yapılıyor ama iddia ediyorum en kaliteli döner Ağrı'dadır. Buraya gelen özellikle yabancı müşterilerimiz döner yedikten sonra 'biz şu ana kadar döner yememişiz' diyorlar." HABER MERKEZİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.