İstanbul için zaman daralıyor
Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da son 254 yıldır deprem yaşanmadığına işaret ederek, “Birkaç kentsel dönüşüm dışında adım atılmıyor. Burada halkın oturduğu yerleri güvenli hale getirmedikçe İstanbul’u depreme hazırlayamazsınız. Tehlikenin boyutu çok yüksek” dedi
16.06.2020 17:10:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Bingöl Karlıova'da Pazar günü saat 17.24 sularında 5.7 büyüklüğünde, Pazartesi sabah ise 9.51 sularında 5.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Bölgedeki depremlerde bir korucu hayatını kaybetti. Türkiye'nin herhangi bir köşesinde hafif de olsa yıkıma yol açan bir deprem yaşandığında, akla ilk olarak 'beklenen büyük İstanbul depremi' geliyor. Türkiye'nin önde gelen deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür, en son Elazığ depreminin ardından Nisan ayında yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Bingöl-Karlıova arasında risk bulunduğunu, bu bölgedekilerin dikkatli olması gerektiğini belirtmişti.
Üç bölgede risk var
Doğu Anadolu Fay Hattı'nda uzun süredir deprem olmadığını ve burada belirli bir enerjinin, stresin biriktiğini anlatan Prof. Dr. Görür, yaptığı tahminler için, "Bana 'Nokta atışı ile Elazığ ya da Bingöl depremini bildi' diyorlar. Halbuki 'bilimsel olarak uzun süredir deprem olmuyorsa buralarda bir şeyler bekliyoruz' diyoruz" şeklinde konuştu. Şu anda da endişeye sevk eden yerler olduğunu kaydeden Görür, Erzincan ile Karlıova arasına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Şimdi küçük deprem oldu ama riski azaltmadı. 7 mertebesinde deprem bekliyorum. Bu deprem riski azaltmak yerine 7 büyüklüğündeki olabilecek depremi öne çekmek gibi etkileşim yapmış olabilir." Aynı fayın Çelikhan, Erkenek arasında da tedirgin olduğunu anlatan Görür'e göre, Maraş ile Maraş'ın Türkoğlu ilçesi arasında da tedirginlik devam ediyor. Yani Doğu Anadolu Fay Hattı için toplam üç yeni deprem riski bulunuyor. Görür, Bingöl depreminin küçük-orta sınıfında bir deprem olduğunu kaydetti. Ancak bunun beklediği 7 büyüklüğündeki depremin stresini almadığını aksine tetiklediğini vurguladı.
Ve İstanbul uyarıları
Beklenen İstanbul depremine ilişkin de bilgi veren Görür, İstanbul'daki tarihi depremlerde zaman aralığının aşağı yukarı 250 yıl olduğunu ve son büyük depremin de 1766'da meydana geldiğini belirterek, "Son depremin üzerinden 250 yıldan fazla geçti. İstanbul'da deprem konusunda bir şey yapılmıyor demek doğru değil. Ancak yapılanlar yapılması gerekenlerin yanında küsurat gibi kalıyor" şeklinde konuştu. "Hastane binaları, okullar, bankalar ayakta dursun ama önemli olan halkın yaşadığı yerler" diyen Görür, şunları söyledi: "Birkaç kentsel dönüşüm dışında bu konuda adım atılmıyor. Burada halkın oturduğu yerleri güvenli hale getirmedikçe İstanbul'u depreme hazırlayamazsınız. Düşünün, İstanbul depreminde yüzde 1 yıkım etkisi olsa bu 16 bin bina yapıyor. Her bina 5 katlı olsan 80 bin daire yapar. İki daire deseniz 160 bin daire, 4 kişi yaşasa 640 bin kişi demek. Tehlikenin boyutu çok yüksek. İstanbul'da Kanal İstanbul gibi yatırım planları yapılıyor. Allah aşkına, depremin olacağı ve nerelerde olacağı belli. Bu deprem hatları boyunca yerleşim alanları belli… Neden bu yörelerde deprem güvenli hale getirmek için planlar yapılmıyor? Önce devlet kendi üzerine düşeni yapacak, sonra da vatandaş... Bu işler mecburen yapılacak. Ne kadar çabuk olursa o kadar az zarar olur."
İzmir ve çevresinde dikkatli olunmalı
Karlıova depremlerinin iki mesajı olduğunu belirten Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Erzincan-Karlıova, Bingöl-Karlıova, Malatya-Türkoğlu arasındaki kollarında yeni bir deprem olabileceğinin ve de bu depremin 7 büyüklüğünde gerçekleşeceğinin habercisi olduğunu anlatarak tehlikenin geçmediğinin altını çizdi. Kuzey Anadolu Fay Hattı için Marmara bölgesinde uzun süredir deprem olmadığını belirten Görür, "Bursa'nın güneyi ve batısında, kuzey kısımlarında bazı faylar var ki uzun zamandır deprem görülmediği için endişelerimiz orada da sürüyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.