logo
10 EKİM 2024

İsrail ile ticaret devam ediyor mu?

Türkiye İsrail’e, Gazze ve Lübnan Saldırılarından dolayı en üst perdeden tepki gösterirken ticaretin de hala devam ettiği iddia ediliyor. Bu iddia gazeteci Metin Cihan tarafından ortaya atıldı. 
 

09.10.2024 11:01:00 / Bülent TAPICI
Gazze’den sonra Lübnan’da katliam yapan İsrail ile ticaret meselesi bir türlü gündemden düşmüyor.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Gazeteci Metin Cihan “Sadece son bir ayda İsrail'e 88 gemi yollamışız. Ayrıca tam şu anda 4 gemi İsrail'e doğru seyir halinde” dedi.

“Nasıl oluyor da İsrail ile ticareti resmi olarak durduğumuz halde bu gemiler İsrail'e gidebiliyor? sorusunu soran Cihan,  “Türkiye'den yola çıkan geminin belgeleri Filistin olarak düzenleniyor. Gemi İsrail limanına yanaşıyor ve mallar İsrail'e teslim ediliyor. Bu yöntem için Filistin'de kurulu olan ve Türkiye'den yola çıkarken malın alıcısı olarak görünen şirkete %3-5 arası bir komisyon ödeniyor. Hepsi bu.Başka yöntemler de var. Örneğin Yunanistan, Romanya, İtalya gibi ülkelerde kurulu şirketler üzerinden İsrail'e sevkiyatları gerçekleştiriyorlar. Bu üç ülkeye bazı ürünlerin ihracatında kağıt üstünde görünen yüksek artışın kaynağı da bu” dedi.

Türkiye’den İsrail’e petrol sevkiyatı da gündemde. Metin cihan bu konuyla ilgili olarak da şunları söyledi, “İsrail kendi petrolü olmayan bir ülke. Tamamen dışa bağımlı. Bu ihtiyacını Azerbaycan'dan karşılıyor. Petrolün sevkiyatını yapmak da bize düşüyor. Karşılığında varil başına 80 sent (0.8$) alıyoruz. Bu konuda şu ana kadar 0 yaptırım uygulandı. Göstermelik bir yaptırım bile uygulanmadı. Çünkü biz İsrail'i zora sokacak hiçbir şey yapmadık. Sadece lafta atıp tutuyoruz, kınıyoruz, lanetliyoruz. Ne ihtiyaçları varsa karşılamaya devam ediyoruz. Filistin halkı için ise onların işine yarayacak hiçbir şey yapmadık. Sadece dua falan ediyoruz.”
 
 
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.