İSO Başkanı Bahçıvan olması gerekeni açıkladı
İSO Meclisi'nin Kasım ayı gündemi '21. yüzyılda sanayi' oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Sürdürülebilir finansmanı destekleyecek ve yeşil yatırım ortamını güçlendirme konusunda kamunun sanayide üstleneceği öncü ve yol gösterici rol son derece değerli olacaktır” dedi. 1929 yılındaki Büyük Buhran sonrasında Türkiye'de sanayi atılımı kamu öncülüğünde gerçekleştirilmişti.
24.11.2023 12:04:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ





İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin Kasım ayı olağan toplantısı "21'inci Yüzyılın Yüksek Teknoloji ve Yeşil Ekonomiye Dayalı Sanayisini Oluşturmak İçin Devlet-Özel Sektör İşbirliğini Geliştirmenin Önemi" ana gündemi ile Odakule'de düzenlendi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuk olarak katıldı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılı ile 2023 yıllarını karşılaştırdığı sunumunda, "Son 20 yıl içerisinde dünyanın yıllık büyüme performansı ortalama yüzde 3.6 seviyelerinde gerçekleşti. Türkiye ise aynı dönemde yıllık ortalama yüzde 5.4 büyüdü. Son üç yıla baktığımızda ise küresel büyümenin kümülatif olarak yüzde 7 seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Türkiye ise aynı dönemde yüzde 20'ye yakın bir büyüme yaşadı" dedi. Belirsizliğin ekonominin düşmanı olduğunu söyleyen Yılmaz, "Mayıs ayındaki seçimlerle siyasi belirsizlik ortadan kalktı. Önümüzdeki yıl yapılacak olan yerel seçimler makroekonomik politikaları belirlemeyecektir. Katılımcı bir anlayışla hazırladığımız Orta Vadeli Programla (OVP) da ekonomi politikalarındaki belirsizlik ortadan kalktı" dedi. Bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 65'e ulaşacağını kaydeden Yılmaz, "Enflasyon baz etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte önümüzdeki yılın ortalarından itibaren düşüşe geçecektir" şeklinde konuştu.
Yüksek teknolojik ürün isteniyorsa...
Türkiye'nin büyük hedefleri olan bir ülke olduğunu ifade eden Erdal Bahçıvan da şunları söyledi: "Daha hızlı ve daha kaliteli bir ekonomik büyüme, toplumsal refahın artışı, bürokratik engellerin azaltılması, ihracatımızın artması ve daha nitelikli bir kompozisyona kavuşması sadece iş dünyamızın değil bu ülkede yaşayan herkesin ortak dilek ve beklentisidir. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yüksek teknoloji sanayi ürünlerini yüksek yerlilik oranı ile üretebilmesinin yolu; özel sektörü destekleyecek uzun vadeli, bütüncül ve akıllı politikalardan geçiyor. İşte bu noktada 'girişimci devlet' tezi eşliğinde özel sektör-devlet iş birliği ve üretim ekonomisini destekleyecek 'yenilikçi finansmanın' önemi ortaya çıkıyor. Girişimci devletten kasıt, geçmişteki devlet anlayışında olduğu gibi devletin her şeye hükmetmesi, her yerin patronu olması değildir. Geçmiş ezber ve ideolojileri dikkate almadan bu yüzyılın şartlarına uyan, özel sektörün tek başına altından kalkamayacağı yatırımlara öncülük ve kaynak sağlayan bir devlet anlayışını öne çıkarmaktır. Özellikle yeşil girişimlerin gelişimi konusunda ortada büyük bir ihtiyaç ve potansiyel olmasına rağmen kaynak ve finansman açığı sorunu henüz çözülebilmiş değil. Bu bağlamda sürdürülebilir finansmanı destekleyecek ve yeşil yatırım ortamını güçlendirecek kurumsal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için, kamunun ve kamuya ait finansman kurumlarının üstleneceği öncü ve yol gösterici rol de son derece değerli olacaktır."
Girişimci Devlet Paradigması
Türkiye'nin uzun vadeli geleceğini güçlü bir şekilde dizayn edebilmek için 21'inci yüzyıla özgü 'Girişimci Devlet Paradigması (Modeli)' eşliğinde mutlaka ve mutlaka farklı ve güçlü yatırımlara ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Erdal Bahçıvan, "Kaynaklar doğru ve verimli kullanılmalı. İçinde bulunduğumuz dönem, kaynak sıkıntılarının herkes tarafından kabul edildiği bir dönemdir. Önemle vurgulamak isterim ki bizler ülke olarak en önemli kaynak aktarımını, Türkiye'nin yarınlarını oluşturacak, katma değerler verecek, döviz yaratacak, nitelikli istihdam yaratacak olan sanayi yatırımlarına yoğunlaştırmalıyız" diye konuştu. AHMET TURAN YİĞİT
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.