Irak yine Fırat ve Dicle defterini açtı
Bağdat yönetimi, Fırat ve Dicle nehirlerinden Irak'a ulaşan su miktarının artırılması için Ankara'dan talepte bulundu. İki ülke, Iraklı bir heyetin Türkiye'deki baraj rezervlerini değerlendirmesi konusunda anlaştı. Fırat, Türkiye'den çıktıktan sonra Suriye'den geçerek Irak'a ulaşıyor. Fırat sularının bir bölümünü Suriye kullanıyor. Dicle ise Türkiye'den çıktıktan Irak'ta Fırat'la birleşiyor.
19.07.2022 16:24:00





Irak hükümeti, Fırat ve Dicle nehirlerinden Irak'a ulaşan su miktarının artırılması için Ankara'dan talepte bulundu. Türkiye, Fırat ve Dicle nehirlerinden Irak'a ulaşan su miktarının artırılmasını isteyen Bağdat yönetiminin talebini değerlendirecek.
Bağdat'tan yapılan açıklamada, konuyla ilgili olarak Irak Su Bakanı Mehdi el Hamdani ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Özel Temsilcisi Veysel Eroğlu'nun bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Video konferans görüşmesinde tarafların Türkiye'den Irak'a, "Fırat ve Dicle üzerinden ulaşan su miktarlarını" ele aldığı bildirilirken; Hamdani'nin, "Irak'ın yaşanan su sıkıntını aşabilmesine imkân tanınması için Türkiye'den bırakılan su miktarının yeniden gözden geçirilmesini talep ettiği" açıklandı. Eroğlu'nun ise "Önümüzdeki günlerde Türkiye'nin rezervlerine uygun olarak su miktarının artırılması" için bu talebi Ankara'daki ilgili makamlara ileteceğini söylediği belirtildi. Tarafların ayrıca Irak'tan bir "teknik heyetin" Türkiye'ye gitmesi ve "bölgedeki Türk baraj rezervlerini değerlendirmesine" izin verilmesi konusunda anlaştığı duyuruldu. Açıklamaları geçen Çarşamba günü Irak haber ajansı INA tarafından aktarılan bir Iraklı hükümet yetkilisi, "Su rezervlerimiz geçen yıla kıyasla yüzde 60 düştü" ifadesini kullanmıştı.
Türkiye, 'israf' tezini işliyor
Fırat ve Dicle nehirlerinden Irak'a ulaşan su miktarı Ankara ile Bağdat arasında uzun yıllardır tartışma konusu. Irak'taki su seviyelerinin Türkiye'deki barajlar nedeniyle düştüğünden şikâyetçi olan Bağdat ile Ankara arasındaki gerilim geçtiğimiz günlerde yeniden yükselmişti.
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Salı günü Twitter'da yaptığı paylaşımda, Iraklıları su kaynaklarını 'boşa harcamakla' suçlamıştı. Güney, "İsrafın azaltılması için sulama sistemlerinin modernizasyonu dahil acil önlemler alınması" için Iraklılara çağrıda bulunmuştu. Güney'in 'israf' iddiasını yalanlayan Hamdan ise Ankara'yı, "Irak'ın su kotasını azaltmak için" bahane üretmekle suçlamıştı.
Irak geçen yıl da gündeme getirmişti
Su ihtiyacını büyük ölçüde Dicle ve Fırat nehirlerinden temin eden Irak, geçen yıl da Fırat ve Dicle sularını gündeme taşımıştı. Irak Su Kaynakları Bakanlığı Sözcüsü Ali Samir, Şubat 2021'de devlete ait Es-Sabah gazetesine yaptığı açıklamada, Türk tarafının iki ülke arasındaki ortak nehirlerde Irak'ın su hakkının korunmasına önem verdiklerini vurguladığını ve görüşmelerde olumlu gelişmeler gerçekleştiğini belirtmişti. Ülkenin su ihtiyacını temelde Dicle ve Fırat nehirlerinden temin eden Irak, uzun yıllardır yağışların azalması nedeniyle su ihtiyacını karşılamada sorunlar yaşıyor. RECEP BAHAR
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.