logo
27 NİSAN 2025

İmam Kâzım döneminde izlenen siyasî tutum-I

04.07.2019 00:00:00

Prof. Dr. Haydar Baş Bey, "İmam Musa Kâzım" eserinde, İmam Kâzım dönemindeki siyasi tutum hakkında şu bilgileri veriyor:

"Abbasîler, "er-Raziyyu min Âl-i Muhammed/Âl-i Muhammed'den râzı olunan" sloganı ile iktidara gelmiştir. Bu slogan, ilk dönemlerde, Hz. Ali'yi sevenlere sahip çıkmış, halka ve Ehl-i Beyt sevenlerine yumuşak ve ılımlı bir siyaset izlemiştir. Ancak iktidarlarını sağlamlaştırdıktan sonra tıpkı Emevîler gibi, İmamların ve onların takipçilerinin iktidarlarını sarsacakları korkusuna kapılmışladır.

İmam Kâzım'ın dönemi, Abbasîler'in ajan faaliyetleri ile zorbalıklarını ve zulümlerini arttırdıkları dönemdir. İmam Sâdık döneminde başlayan bu ağır hâl, İmam Rızâ'nın devrine kadar şiddetli bir şekilde sürmüştür. İmam Bâkır (a.s.) ve İmam Ca'fer (a.s.) yaşadıkları tüm baskılara rağmen, büyük bir ilim mektebi oluşturmuş ve Ehl-i Beyt Ekolü'nü devam ettirecek büyük bir topluluk yetiştirmişti.

Emevîlerin, bu talebelerle desteklenecek siyasî hareketten duyduğu endişe, Abbasîler'e de sirâyet etti. Kültür hareketinin siyasî bir mücadeleye dönüşmesinden endişe ediyorlardı. Varlığı zaten bir tehdit olarak görülen İmam Kâzım, bir de Ehl-i Beyt Ekolü'nü devam ettirmek ve sevenlerini yetiştirmek hususunda gösterdiği gayretler ile Abbasî halifeleri için büyük bir engeldi. İmam Kâzım'ın döneminde, Mansur, Mehdî ve Mehdî'nin oğlu Hâdi halifelik yapmıştır. İmam Mûsâ b. Ca'fer, imameti devrinde Halifeye karşı yapılan kıyamlara şahit olmuştur. Bunlardan en büyüğü, İmam Hüseyin'in izinden giden Fehh şehidi Hüseyin b. Ali'nin kıyamıdır. Bu kıyamlara karşı, kesin tavır ortaya koymamakla beraber, hakkı gasp edilen İmam'ın, halifeye karşı tutum aldığı muhakkaktır.

İmam'ın siyaseten izlediği çeşitli metodlar vardı. Birincisi; imametin hâkim kılınmasıydı. Sakife'de başlayan sapma, her halifede ilerleyerek devam etmiştir. Bu, iktidarın kendileri ile hilafet makamında oturan kişilerin arasında kime ait olduğunu ispatlamak şeklinde olmuştur. Güç ve baskıyı elinde bulunduran halifeye değil de halkın kalbini kendilerine yönlendirmeye çalışmışlardır. Halkın, halifenin yanında, bâtıl mezheplere inanmaları da söz konusu idi. Her İmam'ın kendisinin imameti ve kendinden sonra gelen İmam'la ilgili hadisleri mevcuttur. Yine halkın kendilerini İmam olarak tanımalarının en önemli kıstası kerametleri, hakkı bâtıldan ayıran ilimleridir.

Ebû Hâlid ez-Zebbâlî'den şöyle rivâyet edilmiştir:

"Mûsâ Kâzım çok kurak geçen bir yazın ardından soğuk bir kış günü evimizde misafir oldu. Evi ısıtmak için yakacak odunumuz yoktu. Buyurdu ki: 'Ey Ebû Hâlid! Bize odun getir, tutuşturup ısınalım.' Dedim ki: 'Allah'a yemin ederim ki, burada tek bir odun bile yok.' Buyurdu ki: 'Hayır! Ey Ebû Hâlid! Şu vadiyi görüyor musunuz! Oradan odun getir. Orada bir bedevî ile karşılaşacaksın. Onda iki yük odun var. İki yükü de satın al ve onu tutma!' Hemen eşeğime bindim ve İmam'ın bana tarif ettiği vadiye doğru gittim. Baktım yanında iki yük odun bulunan bir bedevî orada bekliyor. Yükleri satın aldım ve onları eve getirerek yaktım. İmam'a evimizdeki yiyeceklerden ikram ettim. İmam şöyle buyurdu: 'Ey Ebû Hâlid! Hizmetçilerin ayakkabılarına ve nalınlarına bak ve tamir et. Falan ayda sana tekrar geliriz.' O günün tarihini bir kenara not ettim. Daha sonra belirtilen o günde eşeğime bindim. Bir mil kadar yol aldım. Orada eşeğimden indim. Birden bir atlının hızla geldiğini gördüm. Ben de ona doğru gittim. Baktım, 'Ey Ebû Hâlid' diye bana sesleniyor. 'Buyur, canım sana fedâ olsun' dedim. Dedi ki: 'Sözümüzü tuttuğumuzu görüyor musun?' Sonra şöyle devam etti: 'Ey Ebû Hâlid! İçinde misafir kaldığımız iki kubbeyi ne yaptın?' 'Canım sana kurban, onları senin için hazırladım.' O kubbeli odada misafir oldu. 'Hizmetçilerin ayakkabılarının ve nalınlarının durumu nasıl?' 'Onları tamir ettim' dedim. Buyurdu ki: 'Ey Ebû Hâlid! Bir ihtiyacın varsa benden site.' Dedim ki: 'Canım sana fedâ olsun. Daha önceki durumumu sana anlatayım. Sen bana misafir olup odun isteyinceye ve falanca günde bana tekrar geleceğini haber verinceye kadar Zeydiye mezhebine mensuptum ama artık senin, itaat edilmesi farz olan İmam olduğunu anladım.' 'Ey Ebû Hâlid! Kim İmam'ını bilmeden ölürse, cahiliye ölümü üzerine ölür ve İslam'da yaptığı amellerden dolayı hesaba çekilir' buyurdu." (Bihâru'l-Envâr, c.48, s.77).

Halife Harun döneminde yaşanan bir hadise de, halkın kimin tarafında olacağı ile ilgili bir ölçüdür. Safvan b. Mahran-ı Cemâl, İmam Kâzım'ın huzuruna geldiğinde İmam ona şöyle buyurdu: "Ya Safvan, bir işin dışında diğer işlerin iyi ve güzeldir." "O nedir ey Resûlullah'ın oğlu?" dedi, Safvan. İmam buyurdu: "Develerini Hârun'a kiraya vermen." Safvan, "Onun geziye çıkması, ava gitmesi ve benzeri işleri için kiraya vermedim. Mekke yolculuğuna gidip gelmesi için kiraladım. Hatta kendim bile işe karışmadım, bu iş için bir hizmetçi tuttum. Onlar develeri götürüp gelecekler" dedi. İmam (a.s.) buyurdu ki: "Develerini ona kiraya vermen sence doğru mu?" Safvan, "Evet" dedi. İmam Kâzım, "Kira süresinin bitmesine kadar ve develerin sana geri verilinceye kadar onların yaşamasını, hayatta kalmasını ister misin?" Safvan, "Evet, isterim" dedi. İmam buyurdu: "Onların yaşamasını, hayatta kalmasını isteyen herkes onlar gibidir. Ve onların safındadır. Onlardan olan herkes de Cehennem'e girecektir."  Bu olaydan sonra Safvan bütün develerini sattı. Hârun kendisine neden böyle yaptığını sorduğunda yaşlandığını söylese de, Hârun Reşid, "Develeri kimin sözü ile sattığını biliyorum. Mûsâ b. Ca'fer bu işi yapmanı emretti. And olsun Allah'a, eğer dürüst ve sadakatli biri olmasaydın seni öldürürdüm" demiştir. (Ricâl-i Keşşî, s.441)."

(devam edecek…)

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Gökhan Demir / diğer yazıları
Demokrasiye darbe
BTP Karaman il kongresine skandal engel
Hakan Fidan'dan PKK mesajı
'Sistemden çıkacaktır'
'Korkmuyoruz, susmuyoruz, alışmıyoruz!'
Karaman kongresinin engellenmesine tepki
BM katliama karşı ses verdi
BM Raportörü Albanese'den İsrail'i durdurun çağrısı
Modi söz verdi: Adalet sağlanacak
Kanlı saldırı için Hint liderden söz
İstanbul'da hasar tespit çalışmaları sürüyor
15 bin bina uzmanlarca incelendi
Türkiye'de bunu hiçbir otel yapamaz!
O ülkede İsrailli turistlerden taahhüt istendi
BTP kongresine son dakika engeli
Karaman'da hukuksuz uygulama
İsrail'in o üssü vuruldu
Husilerin balistik füzesi tam isabetle vurdu
Trump'ın gözü bu kanallarda
Panama ve Süveyş'ten serbest geçiş istedi
İran'da limandaki yangın büyüyor, bilanço ağırlaşıyor
Ölü sayısı 8'e, yaralananların sayısı ise 750'ye yükseldi
Kanada’da araç kalabalığa daldı
Çok sayıda ölü var
Fenerbahçe geriye düştüğü maçı çevirdi
Fenerbahçe, Gaziantep'ten 3 puanla dönüyor
'Tribünden tezahüratlarla yönetim değişmez'
Ali Koç'tan kongre çağrılarına cevap
İran'dan ABD ile müzakere açıklaması
Savunma ve füze konusu gündemde yok
Demokrasiye darbe
BTP Karaman il kongresine skandal engel
Hakan Fidan'dan PKK mesajı
'Sistemden çıkacaktır'
'Korkmuyoruz, susmuyoruz, alışmıyoruz!'
Karaman kongresinin engellenmesine tepki
BM katliama karşı ses verdi
BM Raportörü Albanese'den İsrail'i durdurun çağrısı
Modi söz verdi: Adalet sağlanacak
Kanlı saldırı için Hint liderden söz
İstanbul'da hasar tespit çalışmaları sürüyor
15 bin bina uzmanlarca incelendi
Türkiye'de bunu hiçbir otel yapamaz!
O ülkede İsrailli turistlerden taahhüt istendi
BTP kongresine son dakika engeli
Karaman'da hukuksuz uygulama
İsrail'in o üssü vuruldu
Husilerin balistik füzesi tam isabetle vurdu
Trump'ın gözü bu kanallarda
Panama ve Süveyş'ten serbest geçiş istedi
İran'da limandaki yangın büyüyor, bilanço ağırlaşıyor
Ölü sayısı 8'e, yaralananların sayısı ise 750'ye yükseldi
Kanada’da araç kalabalığa daldı
Çok sayıda ölü var
Fenerbahçe geriye düştüğü maçı çevirdi
Fenerbahçe, Gaziantep'ten 3 puanla dönüyor
'Tribünden tezahüratlarla yönetim değişmez'
Ali Koç'tan kongre çağrılarına cevap
İran'dan ABD ile müzakere açıklaması
Savunma ve füze konusu gündemde yok
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.