İletişim sektörü geri viteste
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye’de iletişim sektörünün geri gittiğini ifade ederek, “Sektörümüzün üçte ikisini oluşturan halka açık şirketlerimizin toplam piyasa değerleri 26 milyar dolardan 6-7 milyar dolarlara kadar gerilemiş durumda” dedi
09.01.2019 00:00:00





Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) telekomünikasyon sektörünün 2018 yılını değerlendirerek 2019 yılı öngörülerini paylaştı. Dernekten yapılan açıklamada elektronik haberleşme alanında hem ekonomik hem de düzenleme-mevzuat açısından büyük sorunlar olduğuna dikkat çekilirken, 2019'da hızla ve kökten düzenlemeler yapılmadığı takdirde 3-4 yıl sonra çok geç kalınacağının da altı çizildi. Fiber altyapı, sabit ses trafiği, internet erişimi, veri merkezleri ve uydu haberleşme konularında önemli kararların hayata geçirilmesini beklediklerini aktaran TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, 2018'e ve geçtiğimiz yıllara bakıldığında sektörde uzun yıllardır önemli bir büyüme yakalanmadığını paylaştı.
Arıak, şunları söyledi: "Açıklanan sektör raporları gelirlerin arttığını gösteriyor fakat bu gelirlerden enflasyon etkisini çıkardığımızda gelirlerin 2003 yılından 2017 yılına kadar 15 milyar TL seviyesini geçmediği görülüyor. Burada açık bir şekilde büyüyememe sorunumuz bulunuyor. Sektörümüzün üçte ikisini oluşturan halka açık şirketlerimizin toplam piyasa değerleri 26 milyar dolardan 6-7 milyar dolarlara kadar gerilemiş durumda. Bu gerilemede dövizin değer kazanmasının etkisi elbette var ama son ekonomik sıkıntının başlamasından önce Haziran 2018'de 9.7 milyar dolar olan piyasa değeri, beş buçuk yıl önce Aralık 2012'de 26.2 milyar dolardı. Bununla birlikte 2017 yılında alternatif işletmecilerin toplam gelirden aldıkları pay yaklaşık olarak yüzde 8 oldu. Bu oran AB ortalamasının çok gerisinde."
Fiber altyapı yetersiz
Elektronik haberleşme açısından oldukça büyük bir öneme sahip olan fiber altyapının Türkiye'de yetersiz olduğu tüm çevrelerce biliniyor. Fiber altyapının paylaşılması noktasında etkin çözümler sunulmaması da sektörün gelişimini engelliyor. Arıak, Türkiye'de yaklaşık 340 bin kilometre uzunluğa sahip fiber şebekenin neredeyse yüzde 80'inin Türk Telekom'a ait olduğunu ve başta Türk Telekom olmak üzere şirketlerin fiber altyapılarını birbirine ücreti karşılığında kiralamaları halinde fiber altyapı sorununun yüzde 80 oranında çözülebileceğini ifade etti. Türkiye'de iletişim sektörünün başat oyuncuları Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Türksat olarak sıralanıyor.
Sabit telefonun payı çok geriledi
TELKODER'e göre, toplam ses trafiği içindeki sabit ses trafiği oranı 2009 yılından bu yana ciddi biçimde düştü. 2009 yılında toplam trafiğin yüzde 82.5'i mobil, yüzde 17.4'ü sabit ses iken Haziran 2018 sonunda sabit ses trafiği oranı yüzde 2.45'e geriledi. Oysa İngiltere'de sabit trafik oranı yüzde 31, Almanya'da yüzde 52.6... Türkiye'de sabit ses trafiğindeki hızlı düşüş büyük ekonomik kayıplara ve yatırımların boşa gitmesine neden oluyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.