İklim krizi 1'e 4 galip
BM Kalkınma Programı UNDP’nin son araştırmasına göre, dünya genelinde iklim krizi ile mücadelede yoksullar için taahhüt edilen her bir dolara karşılık, iklim krizini kalıcılaştıran fosil yakıt sübvansiyonlarına dört dolar harcanıyor
27.10.2021 17:33:00





Tüketicilere tedarik edilen petrol ile elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtlara sübvansiyon sağlamak amacıyla dünyada her yıl 423 milyar ABD doları gibi yüksek bir meblağ harcanıyor. BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan yeni araştırmaya göre, bu tutar, haftaya başlayacak COP26 küresel iklim konferansı öncesindeki düğüm noktalarından biri olan yoksul ülkelerin iklim krizi ile mücadele edebilmesi kapsamında toplanması hedeflenen miktarın dört katı. Doğrudan bu sübvansiyonlar için harcanan para, dünyadaki herkesin Covid-19 aşı giderlerini ödemeye yetebilir veya dünya genelinde aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması için gereken yıllık tutarı üç kez karşılayabilir. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yakın zamanda yayımlanan verilere göre, çevreye verilen zararın maliyetleri dahil olmak üzere dolaylı maliyetler de eklendiğinde, sübvansiyonların tutarı neredeyse 6 trilyon ABD dolarına ulaşıyor. Fosil yakıt sübvansiyonları hem verimsiz hem de adaletsiz. IMF'ye göre, gelişmekte olan ülkelerde fosil yakıt tüketiminin desteklenmesi için harcanan kamusal kaynakların neredeyse yarısı nüfusun en zengin yüzde 20'lik kesimine yarar sağlıyor.
Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek G20 ve COP26 toplantılarının öncesinde yayımlanan rapor, ekonomistler ve politika belirleyicilerin yanı sıra IMF ve Dünya Bankası tarafından fosil yakıt sübvansiyonlarına ilişkin yapılacak reform ihtiyacına yönelik artan farkındalık kapsamında lanse ediliyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres tarafından da güçlü bir reform çağrısı yapılıyor.
Kısa film yayımlandı
Fosil yakıtların insanlar ve gezegenimiz üzerindeki son derece olumsuz etkilerinin altını çizmek üzere yeni bir kampanya başlatan UNDP tarafından ilgi çekici bir kısa film yayımlandı. Filmde dünyanın en bilinen nesli tükenmiş hayvanlarından biri olan dinozor, BM Genel Kurulu'nda konuşma yaparak dünya liderlerini, fosil yakıt sübvansiyonlarından vazgeçmeye çağırıyor ve "Yok Oluşu Seçme" diyor.
İnsan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 73'ünden sorumlu olan enerji sektörü, iklim krizinin oluşmasında en büyük paya sahip. Fosil yakıt sübvansiyonlarına yönelik reformlar CO2 emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunacak ve insan sağlığı ve esenliği için yarar sağlayacak. Ayrıca enerjinin, fosil yakıt kullanımının toplum ve çevre için 'gerçekten' ve tam olarak nelere mal olduğunu yansıtacak biçimde doğru fiyatlandırılmasına yönelik atılacak ilk adım olacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.