logo
07 NİSAN 2025

İklim değişikliği Türkiye'yi çok etkiliyor

Küresel ısınma, tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi de etkilemektedir. Türkiye, iklim değişikliğine karşı hassas bir konumda bulunan bir ülkedir. Türkiye'nin coğrafi özellikleri, nüfus yapısı, ekonomik faaliyetleri ve altyapısı, iklim değişikliğinin olası etkilerine karşı savunmasızlığını arttırıyor

12.02.2024 10:19:00
Mehmet Hakan Akkuş
İklim değişikliği Türkiye'yi çok etkiliyor
İklim değişikliği Türkiye'yi çok etkiliyor
Küresel ısınma, atmosferdeki sera gazlarının artması sonucu dünya genelinde sıcaklık değerlerinin yükselmesi ve iklimde değişikliklere yol açmasıdır. Küresel ısınmanın başlıca nedenleri arasında sanayileşme, nüfus artışı, çarpık kentleşme, ormanların tahrip edilmesi, fosil yakıtların kullanımı ve hayvansal üretim sayılabilir. Küresel ısınmanın sonuçları ise buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık, çölleşme, sel, fırtına, yangın, biyolojik çeşitlilik kaybı, tarımsal verim azalması, sağlık sorunları ve göç gibi pek çok olumsuz etkidir.

Küresel ısınma, tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi de etkilemektedir. Türkiye, iklim değişikliğine karşı hassas bir konumda bulunan bir ülkedir. Türkiye'nin coğrafi özellikleri, nüfus yapısı, ekonomik faaliyetleri ve altyapısı, iklim değişikliğinin olası etkilerine karşı savunmasızlığını artırmaktadır. Türkiye, iklim değişikliğinin hem doğrudan hem de dolaylı etkilerine maruz kalmaktadır. Doğrudan etkiler, iklim değişikliğinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik sistemler üzerindeki etkileridir. Dolaylı etkiler ise, iklim değişikliğinin sosyal, ekonomik ve politik sistemler üzerindeki etkileridir.


İklim değişikliğinin doğrudan etkileri


Türkiye'de iklim değişikliğinin doğrudan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

- Sıcaklık artışı: Türkiye'de ortalama sıcaklık değerleri, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren artmaya başlamıştır. 21. yüzyılda ise bu artışın daha da hızlanacağı öngörülmektedir. Türkiye'nin ortalama sıcaklığı, 2100 yılına kadar 2.5-4.5 derece arasında artacaktır. Bu artış, Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklılık gösterecektir. En fazla sıcaklık artışı, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde görülecektir. Sıcaklık artışı, su kaynaklarının azalmasına, kuraklık ve çölleşmenin artmasına, tarımsal verimin düşmesine, orman yangınlarının çoğalmasına, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve sağlık sorunlarının artmasına neden olacaktır.

- Yağış değişimi: Türkiye'de yağış rejimi, iklim değişikliğinden etkilenecektir. Türkiye'nin ortalama yağış miktarı, 2100 yılına kadar %10-20 arasında azalacaktır. Bu azalma, Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklılık gösterecektir. En fazla yağış azalması, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde görülecektir. Yağış azalması, su kaynaklarının azalmasına, kuraklık ve çölleşmenin artmasına, tarımsal verimin düşmesine, orman yangınlarının çoğalmasına, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve sağlık sorunlarının artmasına neden olacaktır. Ayrıca, yağışların mevsimsel dağılımı ve şiddeti de değişecektir. Kış aylarında yağış miktarı azalırken, yaz aylarında yağış miktarı artacaktır. Bu da sel, taşkın, erozyon ve heyelan gibi afetlere yol açacaktır.

- Deniz seviyesi yükselmesi: Küresel ısınma, kutuplardaki buzulların erimesine ve deniz suyu sıcaklığının artmasına neden olmaktadır. Bu da deniz seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır. Türkiye, deniz seviyesi yükselmesinden etkilenecek ülkeler arasındadır. Türkiye'nin ortalama deniz seviyesi, 2100 yılına kadar 30-60 cm arasında yükselecektir. Bu yükselme, Türkiye'nin farklı kıyı bölgelerinde farklılık gösterecektir. En fazla deniz seviyesi yükselmesi, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında görülecektir. Deniz seviyesi yükselmesi, kıyı kesimlerinde toprak kaybına, tuzlanmaya, erozyona, altyapı hasarına, yerleşim alanlarının sular altında kalmasına, turizm ve balıkçılık sektörlerinin zarar görmesine ve göçe neden olacaktır.


İklim değişikliğinin dolaylı etkileri


Türkiye'de iklim değişikliğinin dolaylı etkileri şu şekilde sıralanabilir:

- Ekonomik etkiler: Türkiye, iklim değişikliğinin ekonomik etkilerine karşı savunmasız bir ülkedir. Türkiye'nin ekonomisi, iklim değişikliğinden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenecek sektörlere dayanmaktadır. Bu sektörler arasında tarım, hayvancılık, ormancılık, balıkçılık, turizm, enerji, ulaşım, sanayi ve ticaret sayılabilir. İklim değişikliği, bu sektörlerin verimliliğini, gelirini, istihdamını ve rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyecektir. Bu da Türkiye'nin ekonomik büyümesini, refahını, dış ticaretini ve kamu bütçesini olumsuz yönde etkileyecektir. Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum ve azaltım maliyetleri de artacaktır.

- Sosyal etkiler: Türkiye, iklim değişikliğinin sosyal etkilerine karşı savunmasız bir ülkedir. Türkiye'nin nüfusu, iklim değişikliğinden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenecektir. İklim değişikliği, Türkiye'nin nüfus yapısını, nüfus hareketlerini, nüfus sağlığını, nüfus eğitimini ve nüfus gelir dağılımını olumsuz yönde etkileyecektir. İklim değişikliği, Türkiye'nin nüfusunun yaşlanmasına, göçe, sağlık sorunlarına, eğitim fırsatlarına, yoksulluğa ve eşitsizliğe neden olacaktır. Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum ve azaltım kapasitesi de azalacaktır.

- Politik etkiler: Türkiye, iklim değişikliğinin politik etkilerine karşı savunmasız bir ülkedir. Türkiye'nin siyasi sistemi, iklim değişikliğinden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenecektir.


Tarım sektörüne etkileri çok ciddi


Küresel ısınmanın Türkiye'deki tarım sektörüne etkileri çok yönlü ve ciddidir. Küresel ısınma, Türkiye'nin iklimini, su kaynaklarını, toprak kalitesini, bitki ve hayvan çeşitliliğini, tarımsal üretimini ve gelirini olumsuz yönde etkilemektedir. Küresel ısınma nedeniyle Türkiye'de:

- Sıcaklık artışı, kuraklık ve çölleşme görülmektedir. Bu durum, tarımsal sulama ihtiyacını artırmakta, ancak su kaynakları azalmaktadır. Ayrıca, toprak verimliliği ve organik madde miktarı düşmektedir. Bu da tarımsal ürünlerin kalitesini ve miktarını azaltmaktadır.

- Yağış rejimi değişmektedir. Yağış miktarı ve mevsimsel dağılımı azalmakta, yağış şiddeti artmaktadır. Bu da sel, taşkın, erozyon ve heyelan gibi afetlere yol açmaktadır. Ayrıca, yağışların azalması nedeniyle barajlardaki su seviyesi düşmekte, hidroelektrik enerji üretimi azalmaktadır.

- Deniz seviyesi yükselmektedir. Bu da kıyı kesimlerinde toprak kaybına, tuzlanmaya, erozyona, altyapı hasarına, yerleşim alanlarının sular altında kalmasına, turizm ve balıkçılık sektörlerinin zarar görmesine ve göçe neden olmaktadır.

- Bitki ve hayvan çeşitliliği azalmaktadır. Küresel ısınma nedeniyle, bazı bitki ve hayvan türleri yaşam alanlarını kaybetmekte, göç etmekte, hastalıklara ve zararlılara daha duyarlı hale gelmekte veya yok olmaktadır. Bu da tarımsal üretim çeşitliliğini, kalitesini ve güvenliğini tehlikeye atmaktadır.

- Tarımsal üretim ve gelir azalmaktadır. Küresel ısınma nedeniyle, tarımsal girdi maliyetleri artmakta, tarımsal verimlilik ve rekabet gücü azalmakta, tarımsal ihracat ve istihdam düşmektedir. Bu da tarım sektörünün ve kırsal nüfusun yoksulluğunu ve eşitsizliğini artırmaktadır.

Bu etkileri azaltmak için, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum ve azaltım stratejileri geliştirmesi, tarım sektörünü desteklemesi, tarımsal araştırma ve geliştirmeye yatırım yapması, tarımsal sigorta ve kredi sistemlerini iyileştirmesi, tarımsal eğitim ve danışmanlık hizmetlerini yaygınlaştırması, tarımsal altyapı ve teknolojiyi geliştirmesi, tarımsal çeşitliliği koruması ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmesi gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'3. bir yola ihtiyaç var'
Hüseyin Baş'tan çarpıcı açıklamalar
İcra dosyası sayısı patladı
Keçiler ve oğlaklar da haczedildi
CHP'nin olağanüstü kurultayı sonrası
BTP lideri Özgür Özel'i kutladı
Biri hamile iki kişi öldürüldü
Şişli'de silahlı saldırı
Hamas’tan İsrail’e roket yağmuru
‘Demir Kubbe’ çaresiz kaldı
Ara tatil sona erdi
İlk ders zili çaldı
İşte Özgür Özel'in yeni ekibi.
PM ve YDK üyeleri belli oldu
'Orta Doğu'da susturulması gereken çok şey oluyor'
Trump: 7 Ekim İran yüzünden oldu
ABD'den İsrail'e hava savunma desteği
İran hazırlığı mı yapılıyor?
İBB soruşturmasında yeni gelişme
Kaan Ketenci de tutuklandı
BUDO deniz otobüsünde yangın çıktı
BUDO'da yaşanan can pazarı kamerada
Kadıköy'de Talisca şov
Galatasaray ile puan farkı 3'e indi
Fidan'dan Özel'e 'cunta' tepkisi
'Artık haddini bil'
Bir cunta çıkışı daha!
'Cunta başkanı Erdoğan'a sesleniyorum...'
Türkiye genelinde hava soğuyacak
Nisanda kışa geri döndük
'3. bir yola ihtiyaç var'
Hüseyin Baş'tan çarpıcı açıklamalar
İcra dosyası sayısı patladı
Keçiler ve oğlaklar da haczedildi
CHP'nin olağanüstü kurultayı sonrası
BTP lideri Özgür Özel'i kutladı
Biri hamile iki kişi öldürüldü
Şişli'de silahlı saldırı
Hamas’tan İsrail’e roket yağmuru
‘Demir Kubbe’ çaresiz kaldı
Ara tatil sona erdi
İlk ders zili çaldı
İşte Özgür Özel'in yeni ekibi.
PM ve YDK üyeleri belli oldu
'Orta Doğu'da susturulması gereken çok şey oluyor'
Trump: 7 Ekim İran yüzünden oldu
ABD'den İsrail'e hava savunma desteği
İran hazırlığı mı yapılıyor?
İBB soruşturmasında yeni gelişme
Kaan Ketenci de tutuklandı
BUDO deniz otobüsünde yangın çıktı
BUDO'da yaşanan can pazarı kamerada
Kadıköy'de Talisca şov
Galatasaray ile puan farkı 3'e indi
Fidan'dan Özel'e 'cunta' tepkisi
'Artık haddini bil'
Bir cunta çıkışı daha!
'Cunta başkanı Erdoğan'a sesleniyorum...'
Türkiye genelinde hava soğuyacak
Nisanda kışa geri döndük
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.